Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ďalší prípad otravy v Británii je znepokojujúci, tvrdí Kremeľ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britská protiteroristická polícia v stredu večer uviedla, že dve osoby, ktoré našli v sobotu v kritickom stave v meste Amesbury, boli vystavené nervovoparalytickej látke typu novičok.

Moskva/Londýn 5. júla (TASR) - Kremeľ označil vo štvrtok správy o ďalšom prípade otravy v Británii za znepokojujúce. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Je to veľmi znepokojujúca správa. Samozrejme, vyvoláva hlboké znepokojenie v súvislosti s podobnými incidentmi v Británii," uviedol Peskov a zaželal postihnutým rýchle uzdravenie.

Britská protiteroristická polícia v stredu večer uviedla, že dve osoby, ktoré našli v sobotu v kritickom stave v meste Amesbury, boli vystavené nervovoparalytickej látke typu novičok. Ide o rovnakú látku, akou v marci tohto roku otrávili v neďalekom meste Salisbury bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, uviedla televízia Sky News.

Námestník britského ministra vnútra pre bezpečnosť Ben Wallace vo štvrtok vyzval Rusko, aby poskytlo podrobnosti o útoku látkou novičok voči Skripaľovcom. "Mohli by nám povedať, čo sa stalo, čo urobili a zaplniť niektoré dôležité medzery, ktoré sa snažíme ujasniť. Čakám na telefonát od ruského štátu," uviedol Wallace.

Hovorca Kremľa Peskov podľa agentúry AP zdôraznil, že "Rusko kategoricky popiera a bude aj naďalej kategoricky popierať možnosť akejkoľvek účasti na tom, čo sa tam deje". Poznamenal, že Británia odmietla ponuku Ruska na spoločné vyšetrovanie a dodal, že "britská strana nepredložila akýkoľvek dôkaz zapojenia Ruska do tohto (prípadu) okrem nepodložených obvinení".

Polícia nemenovala osoby nájdené v sobotu v ich dome v Amesbury, uviedla len to, že ide o britských občanov, pochádzajúcich z danej lokality, o 44-ročnú ženu a 45-ročného muža. Podľa médií išlo o Charlieho Rowleyho a Dawn Sturgessovú.

Podľa Wallacea táto dvojica nebola priamym cieľom, mohlo ísť o následok predošlého útoku na Skripaľovcov alebo aj niečoho iného.

Británia z otravy Skripaľovcov obviňuje Rusko, čo však Moskva popiera. Celá kauza vyvolala vážnu diplomatickú roztržku medzi Ruskom a Západom.