Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kráľovná Alžbeta s manželom si uctili obete londýnskeho požiaru

Britská kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ Philip. Foto: TASR/AP

Stovky obyvateľov, ktorí tragédiu prežili, sa stali bezdomovcami. Teraz žijú v kostoloch a komunitných centrách.


Londýn 17. júna (TASR) - Vážne naladená britská kráľovná Alžbeta II. si dnes minútou ticha uctila obete stredajšieho ničivého požiaru v londýnskej výškovej budove, kde zahynulo najmenej 30 ľudí. Hasiči pritom pokračovali v skľučujúcom pátraní po ďalších telách.

Hnev verejnosti po tragédii rastie, preživší obyvatelia a susedia 24-poschodovej obytnej budovy Grenfell Tower žiadajú odpoveď na otázku, ako sa mohol požiar tak rýchlo šíriť. Zároveň sa objavujú správy, že stavbári pri renovácii budovy, ktorá sa skončila v máji 2016, nainštalovali lacnejší typ vonkajšieho izolačného materiálu, menej odolného voči plameňom.

Podľa britskej tlačovej agentúry Press Association (PA) je stále nezvestných približne 70 ľudí a ukázalo sa, že identifikácia obetí je veľmi ťažká. Predstavitelia britského zdravotníctva informovali, že v štyroch londýnskych nemocniciach sa stále lieči 19 pacientov. Z nich desať sa nachádza v kritickom stave.

Panovníčka dnes už skôr pri príležitosti oficiálnych osláv svojich 91. narodením uviedla, že Británia je stále "pevná tvárou v tvár nepriazni". Reagovala tak na tragický požiar v londýnskej výškovej budove a na nedávne teroristické útoky v Manchestri a Londýne.

Kráľovná v posolstve dodala, že je ťažké vymaniť sa z "veľmi pochmúrnej nálady" v deň, ktorý je inak dňom osláv. "Dnešok je tradične dňom osláv. Tento rok je však ťažké vymaniť sa z veľmi pochmúrnej nálady, aká vládne v celej krajine," uviedla Alžbeta II. "V posledných mesiacoch bola Británia svedkom radu hrozných tragédií," dodala.

Alžbeta II. a jej manžel princ Philip stáli mlčky na schodoch Buckinghamského paláca. Takto si obete uctili ešte pred začiatkom slávnostnej vojenskej prehliadky, ktorá sa koná každý rok na kráľovnine oficiálne narodeniny. Hoci sa Alžbeta narodila 21. apríla, už tradične to krajina oslavuje v júni, keď je počasie príjemnejšie.

V multietnickej londýnskej časti Kensington, kde stojí obhorená 24-poschodová budova, vrie hnev, ktorý je namierený aj na vysokopostavených vládnych predstaviteľov, vrátane premiérky Theresy Mayovej.

Záchranári majú ťažkosti dostať sa až najvyššie poschodia budovy. Predstavitelia hasičov upozornili, že ďalších živých ľudí tam pravdepodobne nenájdu.

Stovky obyvateľov, ktorí tragédiu prežili, sa stali bezdomovcami. Teraz žijú v kostoloch a komunitných centrách. Majú hojnosť jedla a vody, ale veľmi málo súkromia.

Niektorí obyvatelia domu už pred niekoľkými mesiacmi upozorňovali, že vo výškovej budove hrozí požiar. Uviedli, že ich sťažnosti nikto nebral na vedomie.

Kráľovná má v skutočnosti narodeniny 21. apríla, ale oficiálne oslavy sú vždy druhú júnovú sobotu. Vtedy sa koná v centrálnom Londýne vojenská prehliadka. Tento rok sa na nej predvedie aj princ William na koni.