Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Kráľ Filip po nástupe na trón neudelí kolektívnu amnestiu väzňom

Nový belgický kráľ Filip (na snímke) zložil prísahu na pôde parlamentu v Bruseli v nedeľu 21. júla 2013. Foto: TASR/AP

V roku 2012 bolo vystavených 955 individuálnych žiadostí o odpustenie či zníženie trestu, v 96 prípadoch žiadostiam vyhoveli.

Brusel 23. júla (TASR) - Belgický kráľ Filip sa pri príležitosti nástupu na trón rozhodol neudeliť kolektívnu milosť väzňom, potvrdila dnes ministerka spravodlivosti Annemie Turtelboomová.

Podľa správy tlačovej agentúry Belga došlo k poslednému kolektívnemu udeleniu milosti pre väzňov v Belgicku ešte počas panovania kráľa Baudouina v roku 1993. Vtedajší kráľ sa tak rozhodol pri príležitosti polročného belgického predsedníctva v EÚ, keď všetkým väzňom skrátil pobyt za mrežami o šesť mesiacov.

Krátko nato kráľ Baudouin nečakane zomrel a jeho nástupca Albert II. pri príležitosti inaugurácie sa vzhľadom na krátky časový odstup rozhodol amnestiu väzňov zrušiť. A neurobil tak počas celého svojho dvadsaťročného panovania.

Postoj kráľa Filipa v otázke udeľovania kolektívnej a individuálnej milosti pre odsúdených zatiaľ nie je známy. Belgický odborník na ústavné právo profesor Emmanuel Vandenbossche však uviedol, že kráľovská milosť, individuálna i kolektívna, by bola v rozpore s medzinárodným právom. Podľa neho iba sudcovia môžu stanoviť trest a určiť jeho dĺžku.

Zrušenie systému kráľovskej milosti bude treba preskúmať, uvádza agentúra Belga. Podľa slov ministerky spravodlivosti to bude jedným z pracovných bodov počas rokovaní o modernizácii monarchie, ktoré sa uskutočnia na pôde Senátu.

V roku 2012 bolo vystavených 955 individuálnych žiadostí o odpustenie či zníženie trestu, v 96 prípadoch žiadostiam vyhoveli.