Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Koralové útesy ohrozuje kyslosť vody v oceánoch

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vedcov prekvapila rýchlosť, akou stúpa úroveň kyslosti v oceánoch, povedala šéfka amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) Jane Lubchencová.

Sydney 9. júla (TASR) - Zvyšovanie kyslosti vody v oceánoch - pôsobiace ako "osteoporóza mora" - je v súčasnosti jednou z najväčších hrozieb koralových útesov sveta, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Vedcov prekvapila rýchlosť, akou stúpa úroveň kyslosti v oceánoch, povedala šéfka amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) Jane Lubchencová. Podľa jej slov to môže ohroziť všetko - od potravinových zásob, cez turizmus až po živobytie ľudí.

Oceány absorbujú nadbytok oxidu uhličitého z atmosféry, čo spôsobuje zvyšovanie kyslosti morskej vody. Vedci sa obávajú, že tento nárast ovplyvní morský svet, najmä koralové útesy. Zvýšená úroveň kyslosti totiž bráni vytváraniu skeletov koralov.

Šéfka NOAA je v súčasnosti v Austrálii, kde vystúpi na medzinárodnom sympóziu o koralových útesoch. Podujatie sa koná v meste Cairns, neďaleko Veľkej koralovej bariéry.