Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Komisár OSN žiada urgentné nasadenie medzinárodnej misie na Haiti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Ozbrojené skupiny, ktoré ovládajú väčšinu územia Haiti, vyvolávajú chaos v hlavnom meste Port-au-Prince už od minulého štvrtka.

Ženeva 6. marca (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v stredu varoval, že situácia na Haiti, kde v dôsledku násilností gangov od začiatku roka zahynulo takmer 1200 ľudí, sa stala "neudržateľnou". Vyzval preto na urýchlené nasadenie medzinárodnej bezpečnostnej misie v tejto karibskej ostrovnej krajine, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ozbrojené skupiny, ktoré ovládajú väčšinu územia Haiti, vyvolávajú chaos v hlavnom meste Port-au-Prince už od minulého štvrtka. Ich deklarovaným cieľom je zosadenie premiéra Ariela Henryho, ktorý vedenie krajiny prebral v roku 2021 po atentáte na prezidenta Jovenela Moiseho.

V sobotu večer gangy zaútočili na väznicu v haitskej metropole, následkom čoho bol útek viac ako 4500 trestancov. V reakcii na situáciu haitská vláda okrem výnimočného stavu vyhlásila aj zákaz vychádzania. Odvtedy vzali ozbrojenci útokom aj letisko v Port-au-Prince, policajné stanice a iné strategické ciele.

V krajine od začiatku roka evidujú viac 1193 obetí a 592 zranených v dôsledku s násilnosti gangov. Türk v tejto súvislosti povedal, že ide o zarážajúce číslo.

"Realita je taká, že v súčasnom kontexte neexistuje žiadna reálna alternatíva na ochranu životov," uviedol vysoký komisár OSN vo vyhlásení. Vyzval na rozhodné kroky, "aby sa zabránilo ďalšiemu upadaniu Haiti do chaosu". "Jednoducho nám dochádza čas," zdôraznil.

Na stredu je v súvislosti s krízou na Haiti zvolané mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Vplyvný vodca gangov Jimmy Chérisier ešte v utorok pohrozil, že z chaosu môže vypuknúť občianska vojna a "genocída", ak Henry neodstúpi z postu predsedu vlády.

"Táto situácia je pre obyvateľov Haiti neudržateľná," citovala AFP komisára Türka, ktorý poukázal aj na masový útek väzňov z uplynulého víkendu. Podľa haitskej vlády táto udalosť predstavuje smrteľnú hrozbu pre národnú bezpečnosť krajiny.