Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Komisár OSN vyzval Rusko na zastavenie útokov na ukrajinské mestá

Ľudia odstraňujú trosky na mieste ruského leteckého útoku v ukrajinskom meste Záporožie 29. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa ukrajinskej armády išlo o najhoršiu vlnu leteckých úderov od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka.

Ženeva 29. decembra (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval Rusko na okamžité zastavenie dronových a raketových útokov na ukrajinské mestá. Masívna vlna ruských útokov si v noci na piatok vyžiadala najmenej 26 mŕtvych a vyše 130 zranených, informujú agentúry AFP a DPA.

Podľa ukrajinskej armády išlo o najhoršiu vlnu leteckých úderov od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka.

"Som šokovaný z ďalšej masívnej vlny koordinovaných raketových a dronových útokov, ktoré počas noci podnikla po celej Ukrajine Ruská federácia," uviedol vo vyhlásení vysoký komisár OSN. "Opäť apelujem na Ruskú federáciu, aby okamžite zastavila svoje útoky na Ukrajinu a striktne dodržiavala ustanovenia medzinárodného práva týkajúce sa vedenia ozbrojeného konfliktu".

Türk, že ruské rakety a drony zasiahli v noci na piatok mnoho civilných objektov vrátane obytných budov, škôl, škôlok, parkov, pôrodnice, stanice metra či nákupného centra, ako aj objektov energetickej infraštruktúry, čo vo viacerých regiónoch spôsobilo výpadky elektriny. Záchranári stále pátrajú po osobách uviaznutých v troskách obytných budov.

"Medzinárodné humanitárne právo výslovne zakazuje útoky zámerne cielené na civilné objekty, ako aj útoky nerozlišujúce medzi civilnými a vojenskými cieľmi, a to za všetkých okolností," zdôraznil komisár Türk.

Sirény signalizujúce letecký poplach sa v noci na piatok rozozneli po celej Ukrajine. Ruské rakety a drony útočili od Charkova na východe Ukrajiny až po západoukrajinský Ľvov a od Odesy na juhu až po hlavné mesto Kyjev na severe krajiny.

"Dnes Rusko nasadilo takmer všetky zbrane, ktoré sú v jeho arzenáli," uviedol ukrajinský prezident Volodymor Zelenskyj. Na ukrajinské mestá podľa neho útočili hypersonické, balistické a riadené strely, rakety s plochou dráhou letu, systémy S-300 či drony dlhého doletu iránskej výroby. Útoky prebehli v niekoľkých vlnách a z viacerých smerov, pričom časť striel bola odpálená aj zo strategických bombardérov.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valeryj Zalužnyj uviedol, že Rusko počas noci vypálilo na Ukrajinu celkovo 122 rakiet a 36 dronov. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho zlikvidovala viac než 70 percent z nich.

Doposiaľ najvyšší počet striel vypálený na Ukrajinu v priebehu jedného dňa bol približne 90, vyplýva z oficiálnej bilancie ukrajinských úradov.

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že v noci na piatok podniklo na Ukrajine "masívny úder za pomoci vysokopresných zbraní a dronov," ktoré útočili na vojenské ciele ako zbrojárske závody, vojenské letiská či sklady zbraní. "Všetky stanovené ciele boli zasiahnuté," tvrdil rezort obrany v Moskve.