Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

KĽDR odvolala rokovania so Soulom, hrozí zrušením summitu s USA

Juhokórejský prezident Mun Če-in (vpravo) a severokórejský vodca Kim Čong-un (vľavo), archívna snímka Foto: TASR/AP

Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey mali v stredu diskutovať o následných opatreniach v súvislosti s dohodami, ktoré ich lídri uzavreli v apríli na historickom medzikórejskom summite.

Soul 15. mája (TASR) - Severná Kórea pohrozila zrušením plánovaného stretnutia tamojšieho vodcu s americkým prezidentom v dôsledku pokračovania spoločného cvičenia americkej a juhokórejskej armády. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Pchjongjang zároveň z toho istého dôvodu zrušil ďalšie kolo medzikórejských rozhovorov na vysokej úrovni, ktoré bolo naplánované na stredu.

Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey mali v stredu diskutovať o následných opatreniach v súvislosti s dohodami, ktoré ich lídri uzavreli v apríli na historickom medzikórejskom summite. Stretnutie sa malo konať na južnej strane pohraničnej dediny Pchanmundžom (tzv. Dedinka prímeria) v demilitarizovanej zóne Kórejského polostrova.

Severokórejská tlačová agentúra uviedla, že manévre juhokórejských a amerických vzdušných síl s názvom Maximum Thunder sú nácvikom invázie do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a provokáciou v čase utužovania medzikórejských vzťahov, dodal Jonhap.