Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

KĽDR odpálila smerom do Japonského mora balistickú strelu

Na snímke, ktorú poskytla severokórejská vláda, je strela s plochou dráhou letu, ktorú krajina testovala z ponorky pri východnom pobreží Severnej Kórey v nedeľu 12. marca 2023. Foto: TASR/AP

Zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády oznámil, že odpálenie strely zaznamenal približne o 7.23 h miestneho času (0.23 h SELČ).

Soul 13. apríla (TASR) - Severná Kórea vo štvrtok odpálila balistickú strelu stredného alebo dlhého doletu smerom do Japonského mora. TASR správu prevzala z agentúry Jonhap, ktorá sa odvoláva na juhokórejskú armádu.

Zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády oznámil, že odpálenie strely zaznamenal približne o 7.23 h miestneho času (0.23 h SELČ). Podrobnosti však neposkytol a uviedol, že čaká na analýzu.

Japonská vláda takisto odpálenie strely Severnou Kóreou potvrdila a obyvateľom regiónu Hokkaido na severe Japonska nariadila okamžitú evakuáciu, píše agentúra AFP. Vyzvala ich, aby vyhľadali úkryt v budovách alebo v podzemných priestoroch a upozornila, že strela by mala dopadnúť približne o 8.00 h miestneho času.

Predstavitelia regionálnej vlády na ostrove Hokkaido neskôr uviedli, že tomuto ostrovu zásah nehrozí.

KĽDR od minulého piatku (7. apríla) nereaguje na každodenné dohodnuté telefonáty s Južnou Kóreou, ktoré sa uskutočňujú prostredníctvom medzikórejského komunikačného kanála.

Najnovšie pozastavenie komunikácie medzi Kóreami nastalo v čase zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove po nedávnych raketových testoch, ktoré Sever uskutočnil na protest proti spoločným vojenským cvičeniam Južnej Kórey a Spojených štátov.

Pchjongjang tiež tvrdí, že za obdobie necelých troch týždňov uskutočnil tri testy podmorských útočných dronov, pripomína AFP.