Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea raketu s družicou odpáli, odmieta kritiku Obamu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Terry Renna

Severokórejská diplomacia potvrdila plány na štart rakety, čo nazvala legitímnym právom suverénneho štátu a dôležité pre jej ekonomický rozvoj.

Pchjongjang 27. marca (TASR) - Severná Kórea dnes potvrdila, že na budúci mesiac vynesie pomocou rakety na obežnú dráhu družicu. Pchjongjang odmietol v tejto súvislosti kritiku amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho postoj označil za konfrontačný.

Obavy nad plánmi KĽDR, ktoré USA a Južná Kórea označujú za skrytú skúšku technológie rakiet dlhého doletu, zatienili dnes končiaci dvojdňový summit o jadrovej bezpečnosti v Soule.

Hoci nešlo o oficiálnu agendu summitu, zámer Severnej Kórey bol hlavným bodom diskusií svetových lídrov.

Obama počas návštevy Soulu vyzval KĽDR, aby zrušila plánovaný štart rakety, lebo inak riskuje, že ohrozí svoju budúcnosti a zmarí dohodu o potravinovej pomoci s USA.

Vlády Južnej Kórey a Japonska varovali, že môžu zostreliť časti rakety, ak sa dostanú do ich vzdušného priestoru.

Obamove vyhlásenie, že odpálenie rakety je provokácia, vychádza z "jeho zlej koncepcie", uviedol dnes nemenovaný hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí.

Severokórejská diplomacia potvrdila plány na štart rakety, čo nazvala legitímnym právom suverénneho štátu a dôležité pre jej ekonomický rozvoj.

"KĽDR sa nikdy nevzdá vynesenia družice pre mierové účely," citovala hovorcu severokórejská agentúra KCNA.