Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

KĽDR hrozí streľbou na Juh pre letáky proti severokórejskému režimu

Letáky posielajú cez hranice aktivisti, ktorí sú proti severokórejskému komunistickému režimu, nie juhokórejská vláda v Soule.

Soul 19. októbra (TASR) - Severná Kórea (KĽDR) pohrozila dnes streľbou na územie Južnej Kórey, ak budú naďalej z Juhu na Sever prichádzať letáky agitujúce proti severokórejskému režimu. Ide o najprísnejšie varovanie Pchjongjangu za uplynulé mesiace, podotýka agentúra Reuters.

KĽDR varovala, že ak v pondelok dopadnú na jej územie letáky, jej "západný front pristúpi bez varovania k nemilosrdnému vojenskému útoku". A nasmeruje ho na turistickú oblasť okolo hraničného mesta Padžu, ktoré leží v blízkosti demilitarizovanej zóny. Oznámila to severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Letáky posielajú cez hranice aktivisti, ktorí sú proti severokórejskému komunistickému režimu, nie juhokórejská vláda v Soule.

Koalícia mimovládnych hnutí zložených zo severokórejských emigrantov a aktivistov bojujúcich za ľudské práva uviedla, že v pondelok o 11.30 h miestneho času (04.30 SELČ) rozhodí nad územím Severnej Kórey letáky v rámci svojej kampane proti Pchjongjangu. Cez hranice plánuje vyslať obrovské balóny s 200.000 letákmi kritizujúcimi severokórejskú vládu.

Vodca skupiny Pak Sang-hak vyhlásil, že s podobnými vyhrážkami sa stretli aj vlani a nezastavili ich "a nepodarí sa im to ani teraz". Pak je severokórejský emigrant, ktorý ušiel na Juh pred 12 rokmi. Spoločne s kolegami má v úmysle pridať k letákom vloženým do plastikových obalov tisícku jednodolárových bankoviek, pretože americké doláre si chudobní Severokórejčania podľa jeho slov veľmi cenia.

Pred necelými dvoma rokmi Severná Kórea ostreľovala jeden juhokórejský ostrov, kde zavinila smrť civilistov. A v roku 2010 bol komunistický Sever obviňovaný z potopenia lode juhokórejského námorníctva, ktorú malo zasiahnuť torpédo, hoci zodpovednosť za to poprel.

KCNA často zverejňuje vyjadrenia Severu adresované Juhu, ale vydanie konkrétnej hrozby s presným miestom útoku je výnimočné.