Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un sa vydal na cestu do Ruska, kde sa stretne s Putinom

Pohľad na centrálnu železničnú stanicu vo Vladivostoku 24. apríla 2019, kam pricestuje severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Kim, ktorého sprevádza delegácia na najvyššej úrovni, cestuje do Ruska svojím špeciálnym vlakom, uviedla agentúra KCNA, ktorá nespresnila cieľovú destináciu.

Pchjongjang 23. apríla (TASR) - Vodca Severnej Kórey Kim Čong-un sa vydal na cestu do Ruska, kde sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá.

Kim, ktorého sprevádza delegácia na najvyššej úrovni, cestuje do Ruska svojím špeciálnym vlakom, uviedla agentúra KCNA, ktorá nespresnila cieľovú destináciu.

Kremeľ však v utorok oznámil, že najvyšší predstavitelia KĽDR a Ruska sa stretnú 25. apríla v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe.

Ako informovala agentúra TASS, hlavnou témou rokovaní bude denuklearizácia Kórejského polostrova a zaistenie bezpečnosti pre oblasť juhovýchodnej Ázie. Plánuje sa aj diskusia o rôznych aspektoch bilaterálnych vzťahov vrátane politického, hospodárskeho, kultúrneho a humanitárneho programu.

Summit Putin - Kim bude vôbec prvým vzájomným stretnutím oboch lídrov. Vrcholní predstavitelia Ruska a KĽDR sa dosiaľ posledný raz stretli v roku 2011. Rusko vtedy navštívil Kimov zosnulý otec, predošlý severokórejský líder Kim Čong-il, pričom sa stretol s vtedajším ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom.