Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kenské úrady začali vydávať telá obetí masakra z lesa Shakahola

Pracovníci márnice prenášajú telo obete náboženského kultu na pohreb v pohrebnom ústave v kenskom meste Kilifi 26. marca 2024. Foto: TASR/AP

Celý prípad otriasol kenskou verejnosťou a prezidenta Williama Ruta viedol k tomu, aby v súvislosti s kauzou zriadil vyšetrovaciu komisiu

Nairobi 27. marca (TASR) - Po takmer roku začali kenské úrady v utorok vydávať príbuzným telá obetí kresťanskej sekty, ktorej členov ich duchovný vodca vyzýval, aby hladovali, ak chcú uzrieť Ježiša. V masových hroboch v rozsiahlej zalesnenej oblasti Shakahola neďaleko pobrežného mesta Malindi sa vlani v apríli našli stovky tiel vrátane detských.

Podľa agentúry AFP hlavný vládny patológ Johansen Oduor a vedúci vyšetrovania trestných činov Martin Nyuguto potvrdili odovzdanie prvých štyroch identifikovaných tiel a avizovali, že v stredu a vo štvrtok očakávajú vydanie ďalších pozostatkov.

Ide o vôbec prvé telá, ktoré po mesiacoch prác na ich identifikáciu pomocou DNA odovzdali príbuzným na pochovanie.

Doteraz bolo pomocou profilov DNA pozitívne identifikovaných 34 zo 429 tiel exhumovaných v čase medzi aprílom a októbrom minulého roka. Zatiaľ čo veľa obetí zomrelo v dôsledku vyhladovania, iné - vrátane detských - vykazovali aj znaky smrti udusením, uškrtením alebo ubitím.

Roseline Odedeová, predsedníčka štátom podporovanej Kenskej národnej komisie pre ľudské práva (KNCHR), v utorok vyjadrila ľútosť nad pomalým procesom identifikácie obetí a vydávania tiel.

"Je tu ešte 390 ďalších tiel, ktoré treba jednoznačne identifikovať. Pri tomto tempe tu budeme 10 rokov," vyhlásila pred novinármi v meste Malindi, kde boli vydané prvé z identifikovaných tiel. "Vláda musí vyčleniť zdroje na tento proces, aby sme boli schopní vydať telá rodinám," zdôraznila.

Patológ Oduor v reakcii na túto kritiku povedal, že proces identifikácie je pomalý, pretože väčšina rodín neprišla, aby si telá vyžiadala, čo komplikuje proces získanie vzoriek na porovnanie DNA. V utorok preto vyzval všetkých Keňanov, ktorí majú podozrenie, že ich príbuzní boli v lese Shakahola, aby sa prihlásili a poskytli vzorky.

Informoval tiež, že v Shakahole bolo identifikovaných najmenej 35 ďalších masových hrobov a ďalšie exhumácie, ktoré sa začnú čoskoro, by mohli zvýšiť celkový počet obetí.

Spomínanú sektu viedol pastor Paul Makenzi Nthenge - zakladateľ medzinárodnej cirkvi dobrej zvesti (Good News International Church), ktorý svojim učeníkom údajne prisľúbil, že ak prestanú jesť, "stretnú sa s Ježišom". Tragédia je označovaná ako "masaker z lesa Shakahola".

Tento bývalý taxikár, ktorý svoju cirkev založil v roku 2003, bol už v roku 2017 zatknutý a obvinený z "radikalizácie", pretože obhajoval neumiestňovanie detí do škôl s tvrdením, že vzdelávanie sa v Biblii neuznáva.

Celý prípad otriasol kenskou verejnosťou a prezidenta Williama Ruta viedol k tomu, aby v súvislosti s kauzou zriadil vyšetrovaciu komisiu. Zároveň ustanovil pracovný tím, ktorý dostal za úlohu preskúmať predpisy upravujúce činnosť náboženských organizácií v krajine.