Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Katolícky aktivista Uladzislau Beladzed dostal trojročný trest

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Beladzed (33) vyučoval katechizmus v Katedrále mena Najsvätejšej Panny Márie v hlavnom meste Minsk.

Minsk 15. marca (TASR) - Bieloruského katolíckeho aktivistu Uladzislaua Beladzeda tamojší súd v piatok odsúdil na trojročné väzenie na základe obvinení, ktoré západní diplomati označili ako politicky motivované. Do väzenia pôjde za urážku prezidenta Alexandra Lukašenka a "podnecovanie spoločenských rozporov". Ide o najnovší krok v rámci rozsiahleho zásahu proti občianskej spoločnosti v Bielorusku, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AP.

Beladzed (33) vyučoval katechizmus v Katedrále mena Najsvätejšej Panny Márie v hlavnom meste Minsk. Aktívne sa zapájal do protestov vyvolaných prezidentskými voľbami v roku 2020, ktoré priniesli ďalšie funkčné obdobie autoritárskemu Lukašenkovi. Opozícia aj Západ ich odsúdili ako zmanipulované. Bieloruské orgány reagovali na masové demonštrácie rozsiahlym zásahom, v rámci ktorého polícia zatkla viac ako 35.000 ľudí a tisíce zbila.

Beladzeda polícia na zhromaždeniach zadržala niekoľkokrát, naďalej však podporoval hnutie za slobodné voľby a po začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine sa verejne modlil za mier.

Počas protestov niektoré katolícke a protestantské kostoly poskytli demonštrantom útočisko a podporu. Katolícki a protestantskí duchovní sa preto stali terčom represií, ale zásahy odsúdili aj niektorí pravoslávni kňazi.

Beladzed bol vo väzbe od mája 2023. Podľa ľudskoprávnej skupiny Viasna má vážne zdravotné problémy a jeho príbuzní počas súdneho procesu na ňom videli, že bol bitý. Bol tiež nútený z väzenskej cely nakrútiť video, v ktorom sa pod nátlakom priznáva k homosexualite, tvrdí Viasna.

Približne 80 percent z 9,5 milióna obyvateľov Bieloruska tvoria pravoslávni kresťania. Približne 14 percent najmä v západných, severných a centrálnych oblastiach krajiny tvoria katolíci a dve percentá patria k protestantským cirkvám.

Beladzedov prípad zasadil ďalší ochromujúci úder bieloruskej občianskej spoločnosti a vyvolal ostrú kritiku západných diplomatov. Obvinenia proti nemu odsúdili ako nespravodlivé a politicky motivované.

Podľa Viasny je v Bielorusku v súčasnosti viac ako 1400 politických väzňov vrátane jej zakladateľa Alesa Biaľackého.