Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Katalánsky expremiér Puigdemont založil nové hnutie

Carles Puigdemont, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Carles Puigdemont ušiel do Belgicka deň po vyhlásení nezávislosti Katalánska, ku ktorému došlo 27. októbra 2017.

Barcelona 28. októbra (TASR) - Vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont založil novú politickú platformu, od ktorej si sľubuje udržanie svojho postavenia v rámci snáh o nezávislosť Katalánska od zvyšku Španielska. Zoskupenie nazvané Národná výzva za republiku však podporila iba jedna z troch katalánskych strán presadzujúcich osamostatnenie regiónu, informovala tlačová agentúra AP.

Puigdemont, bývalý katalánsky premiér žijúci momentálne v Belgicku, sa prihovoril v sobotu prostredníctvom videoprenosu účastníkom zhromaždenia, ktoré sa konalo pri príležitosti vzniku novej platformy v meste Manresa.

Puigdemont a ďalší organizátori uvádzajú, že Národná výzva za republiku je hnutím, nie však politickou stranou. Stanovy majú pritom členom umožniť, aby pôsobili aj v politických stranách.

Puigdemont ušiel do Belgicka deň po vyhlásení nezávislosti Katalánska, ku ktorému došlo 27. októbra 2017. V Španielsku je v súčasnosti stíhaný pre obvinenia zo vzbury, doposiaľ však úspešne vzdoruje snahám o svoju extradíciu do vlasti.