Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Z afganských dedín odídu jednotky americkej armády a NATO

Jednotky NATO v Afganistane, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Afganský prezident Hamíd Karzaj spresnil, že zahraničné jednotky ukončia svoju misiu v Afganistane koncom roku 2014.

Kábul 15. decembra (TASR) - Afganský prezident Hamíd Karzaj dnes vyhlásil, že jednotky americkej armády a Severoatlantickej aliancie by mali afganské dediny opustiť čo najskôr.

Vyhlásil to dnes v úvodnom prejave konferencie venovanej smerovaniu stratégie zahraničnej politiky Afganistanu na najbližšie tri roky.

Karzaj spresnil, že zahraničné jednotky ukončia svoju misiu v Afganistane koncom roku 2014. Pripomenul, že ešte pred tým, v roku 2013, afganské bezpečnostné zložky prevezmú kontrolu nad celou krajinou. V súvislosti s tým Karzaj poznamenal, že čím skôr sa presun kompetencií na afganské zložky zavŕši, tým lepšie.

Ako dodal, chce, aby zahraniční vojaci opustili afganské dediny, vrátili sa na svoje základne a pomaly sa začali sťahovať aj z nich.

Hoci sa bezpečnostná situácia v Afganistane v poslednom čase celkovo zlepšila, sú veľké pochybnosti o schopnosti afganskej vlády efektívne riadiť krajinu a vykoreniť korupciu, napísala pred časom agentúra AP. Pripomenula, že uviazli aj mierové rokovania s Talibanom.