Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kňaza v Montreale pobodali v kostole počas omše. Útočníka zatkli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Záchranári kňaza ošetrili na mieste činu a previezli do nemocnice na ďalšiu liečbu. Podľa predstaviteľov utrpel menej závažné zranenia na hornej časti tela.

Montreal 22. marca (TASR) - Kňaza v kanadskom meste Montreal v piatok ráno pobodali počas naživo vysielanej omše v najväčšom kanadskom kostole Oratórium svätého Jozefa. S odvolaním sa na políciu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Podozrivého zatkli v rímskokatolíckom kostole krátko po útoku pred 50 ľuďmi a televíznymi divákmi, kňaza po ošetrení na mieste odviezli záchranári do nemocnice.

Podľa AFP kňaz Claude Grou utrpel "ľahké zranenia na hornej časti tela".

Muž vošiel do kostola ráno okolo 08.40 h miestneho času (13.40 h SEČ) počas omše, "zrazu pribehol ku kňazovi, ktorý ju celebroval, a zaútočil naňho nožom", uviedli úradom svedkovia.

Príslušníci ochranky v kostole okamžite muža spacifikovali a zadržali, po príchode policajtov im ho odovzdali. Tí podozrivého zatkli a odviedli na policajnú stanicu na vypočúvanie. Miesto činu polícia uzavrela.

Hovorkyňa kostola Céline Barbeauová povedala, že Grou, hlava farnosti, "bol pri vedomí, keď ho odvážali". Dodala: "Dúfame, že sa z toho dostane."

Video zachytávajúce útok prevzala a znovu odvysielala televízia CTV: útočník - vysoký muž v džínsach, športovej bunde s kapucňou a bielej bejzbalovej šiltovke - naháňal kňaza okolo oltára a pobodal ho.

Grou spadol na zem, ale rýchlo sa znovu postavil a ustúpil dozadu, pričom členovia ochranky útočníka obkľúčili a zadržiavali až do príchodu polície.

Svedkyňa Adele Plamondonová pre verejnoprávnu stanicu Radio-Canada uviedla, že kňaz sa práve chystal čítať z evanjelia, keď "tento muž vytiahol nôž a vrhol sa naňho".

Podozrivý počas útoku "nevykrikoval, nepovedal nič", ale pôsobil "veľmi odhodlane", dodala Plamondonová.