Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

K vraku potopenej lode v Budapešti ukotvili laná, čoskoro ho vytiahnu

Plávajúci žeriav Clark Ádám pláva po Dunaji k Margitinmu mostu, kde približne v deväťmetrovej hĺbke leží na dne Dunaja vrak vyhliadkovej lode Hableány. Foto: TASR/AP

Pátranie po nezvestných z potopenej lode Hableány stále pokračuje. Nezvestnými sú ešte siedmi Juhokórejčania a maďarský kapitán potopenej lode.

Budapešť 10. júna (TASR) - Ukotvenie lán k vraku vyhliadkovej lode Hableány, potopenej v Budapešti 29. mája po zrážke s iným plavidlom, bolo dokončené a skontrolované. Čoskoro môže zaujať svoju pozíciu plávajúci žeriav a začať s procesom dvíhania lode, povedal v pondelok podvečer šéf komunikačného oddelenia protiteroristickej jednotky TEK Nándor Jasenszky.

"Proces ukotvenia štyroch lán pod vrakom sme úspešne ukončili. Loď bude čoskoro pripravená na vytiahnutie," povedal Jasenszky podľa spravodajského servera Infostart.hu. Ako dodal, presný termín vyzdvihnutia ešte nie je stanovený, tím záchranárov však pracuje na tom, aby sa tak stalo čo najskôr.

"Pred samotným vyzdvihnutím musia ešte odborníci vykonať mnoho úloh, čoskoro však žeriav Clark Ádám zaujme svoju pozíciu. Keď sa tak stane, sústava lán bude zavesená na žeriav. Po prekontrolovaní napnutia lán bude už nasledovať dvíhanie. Neviem presne povedať, kedy to bude, avšak iste v dohľadnom čase - čoskoro," povedal hovorca TEK.

Jasenszky poznamenal, že postroje pod trupom bolo potrebné presne nastaviť, pretože ide o 70-ročnú loď, o ktorej nevedno, aké škody pri zrážke a následnom potopení utrpela. Nie je možné vylúčiť, že aj pri procese dvíhania dôjde k ďalšiemu poškodeniu, čomu by ale záchranári chceli zabrániť.

Podľa jeho vyjadrenia bude samotný proces dvíhania zdĺhavý, pričom kritickým momentom bude zodvihnutie lode z dna rieky, čomu budú asistovať potápači budapeštianskeho hasičského zboru. Potápači potom pri postupných fázach vyzdvihovania preveria plavidlo a vyslobodia telá obetí. Poslednou fázou bude uloženie vraku na tlačný čln, ktorým ho odvezú.

Švajčiarska výletná loď Viking Sygin, ktorá sa zrazila v Budapešti s maďarskou vyhliadkovou loďou Hableány s 33 kórejskými turistami na palube, sa v nedeľu vrátila z Nemecka na územie Maďarska. V pondelok ráno vyplávala z Ostrihomu smerom na maďarské hlavné mesto, avšak zakotvila vo Visegráde.

Budapeštianske veliteľstvo polície BRFK popoludní vykonalo na plavidle výletnej lode ďalšie vyšetrovacie úkony. Ministerstvo zahraničných vecí Južnej Kórey žiadalo od maďarských orgánov, aby Viking Sygin dočasne zadržali. Maďarsko však umožnilo, aby Viking Sygin pokračoval v plavbe už na druhý deň po tragickej nehode - s tým, že všetky dôkazy z neho už zhromaždili.

Pátranie po nezvestných z potopenej lode Hableány stále pokračuje. Nezvestnými sú ešte siedmi Juhokórejčania a maďarský kapitán potopenej lode.

K zrážke vyhliadkovej a výletnej lode pod Margitiným mostom v Budapešti došlo 29. mája krátko po 21.00 h. Vyhliadková loď s 33 juhokórejskými turistami a dvojčlennou posádkou sa následne v priebehu siedmich sekúnd potopila. Bezprostredne po zrážke sa z vôd Dunaja podarilo zachrániť sedem ľudí.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)