Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Justícia žiada zatknúť v kauze Chášukdží ľudí z okruhu M. bin Salmána

Chášukdží, hlasný kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a prispievateľ denníka Washington Post, zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule. Foto: TASR/AP

Novinár Chášukdží žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre americký denník The Washington Post.

Istanbul 5. decembra (TASR) - Úrad generálneho prokurátora v Istanbule požiadal v utorok o vydanie príkazov na zatknutie dvoch občanov Saudskej Arábie blízkych korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, a to veci vyšetrovania násilnej smrti novinára Džamála Chášukdžího.

Podľa agentúry AFP o tom v stredu informoval turecký zdroj blízky vyšetrovaniu.

Prokuratúra žiada vydanie zatykačov na Ahmada Asírího a Saúda Kahtáního, ktorí podľa dokumentov tureckej justície boli medzi plánovačmi Chášukdžího vraždy.

Novinár Chášukdží žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre americký denník The Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, čo vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr priznala, že bol úkladne zavraždený.

Zodpovednosť za vraždu sa neoficiálne pripisuje vplyvnému korunnému princovi Salmánovi. Saudskoarabskí činitelia však označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci.

Turecké úrady, ktoré sa prípadom zaoberajú, začiatkom novembra uviedli, že páchatelia Chášukdžího telo potom zrejme zlikvidovali kyselinou. Oficiálne tieto informácie zatiaľ neboli potvrdené.