Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jordánsky parlament vyslovil dôveru novej vláde na čele s Razzázom

Umar Razzáz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jordánsko v júni zachvátili mohutné protivládne protesty, ktoré vyvolali plány vlády expremiéra Háního Mulkího na presadenie úsporných opatrení v krajine a zvýšenie daní.

Ammán 20. júla (TASR) - Jordánsky parlament vo štvrtok po piatich dňoch rozpravy v hlasovaní vyslovil dôveru novej vláde premiéra predsedu vlády ekonóma Umara Razzáza. Informovala o tom agentúra AP.

V odchádzajúcej vláde zastával Razzáz funkciu ministra školstva. V minulosti tento ekonóm pôsobil vo Washingtone, kde pracoval pre Svetovú banku. Okrem toho pracoval aj v think tankoch v Jordánsku.

Jordánsko v júni zachvátili mohutné protivládne protesty, ktoré vyvolali plány vlády expremiéra Háního Mulkího na presadenie úsporných opatrení v krajine a zvýšenie daní. Kritici týchto plánov tvrdili, že navrhované zvyšovanie daní negatívne zasiahne najmä chudobných a strednú vrstvu.

Razzáz vo svojom prejave k poslancom parlamentu pred ich hlasovaním prisľúbil, že sa bude vážne zaoberať a prehodnotí daňové zaťaženie občanov. Poslanci jeho vláde vyslovili pomerom hlasov 79 k 42. Šesť poslancov dolnej komory jordánskeho parlamentu nebolo na hlasovaní prítomných a dvaja sa zdržali.

Série protestov proti zvyšovaniu cien a daní sa v Jordánsku konajú už od januára – vláda sa totiž pokúša znížiť rozpočtový schodok pomocou opatrení zameraných na zvýšenie štátnych príjmov.

Ekonomiku Jordánska – krajiny s desiatimi miliónmi obyvateľov, ktorá do veľkej miery závisí od pomoci – v posledných rokoch nepriaznivo postihuje prílev utečencov zapríčinený konfliktami v susedných štátoch, čo vyúsťuje do vyššej nezamestnanosti.