Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Jordánsko otvorilo prvý tábor pre čoraz väčší počet utečencov zo Sýrie

Foto: TASR/AP

Jordánske úrady doteraz váhali so zriadením tábora pre utečencov zo susednej Sýrie najmä preto, aby neprispievali k medzinárodnej kritike režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Ammán 29. júla (TASR) - Jordánsko dnes oznámilo, že otvorilo prvý tábor pre Sýrčanov, ktorí zo svojej vlasti utekajú pred násilím. Ammán to odôvodňuje náhlym nárastom počtu utečencov, píše agentúra AP.

Jordánske úrady doteraz váhali so zriadením tábora pre utečencov zo susednej Sýrie najmä preto, aby neprispievali k medzinárodnej kritike režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a neupozorňovali na vojenský rozmer občianskeho konfliktu.

Jordánsky minister zahraničných vecí Násir Džúdí dnes pri príležitosti otvorenia tábora v obci Zatárí oznámil, že počet utečencov zo Sýrie dosiahol 142.000 a denne narastá približne o 2000 ľudí.

Podľa neho nemalo Jordánsko už inú možnosť, ako zriadiť tábor. Nachádza sa približne 11 kilometrov od severnej hranice Jordánska so Sýriou.

Zástupca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Andrew Harper povedal, že dnes večer po skončení pôstu v súvislosti s mesiacom ramadán prijmú do tábora prvých 500-700 utečencov. Ďalších budú ubytovávať postupne.