Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Jens Stoltenberg tvrdí, že NATO zostane jadrovou alianciou

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite v Bruseli. Foto: TASR/AP

Stoltenberg povedal, že overiteľné a vyvážené zníženie počtu jadrových zbraní je nutné, a upozornil, že kým budú nukleárne zbrane existovať, NATO zostane jadrovou alianciou.

Brusel 6. októbra (TASR) - Dohoda o zákaze jadrových zbraní, ktorú presadzovala laureátka tohtoročnej Nobelovej ceny mieru, organizácia s názvom Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní (ICAN), môže oslabiť pokrok v odzbrojovaní. Vyhlásil to dnes podľa agentúry DPA generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"NATO je oddané ochrane mieru a vytváraniu podmienok pre svet bez nukleárnych zbraní - tento cieľ máme s ICAN spoločný a vítam pozornosť, ktorú Nobelov výbor venoval tejto záležitosti," uviedol Stoltenberg.

"Avšak dohoda o zákaze jadrových zbraní nás nepriblíži k cieľu - k svetu bez nukleárnych zbraní. V skutočnosti hrozí, že dohoda oslabí pokrok, ktorý sme za tie roky už dosiahli v odzbrojovaní a nešírení (jadrových zbraní)," dodal šéf Severoatlantickej aliancie.

Stoltenberg povedal, že "overiteľné a vyvážené zníženie počtu jadrových zbraní" je nutné, a upozornil, že "kým budú nukleárne zbrane existovať, NATO zostane jadrovou alianciou".

"NATO ľutuje, že podmienky pre dosiahnutie jadrového odzbrojenia nie sú dnes priaznivé, ale snaha smerujúca k odzbrojeniu musí brať do úvahy realitu súčasného bezpečnostného prostredia," dodal Stoltenberg.

Podľa dnešného vyhlásenia nórskeho Nobelovho výboru si organizácia ICAN sídliaca v Ženeve zaslúžila cenu "za svoju snahu pritiahnuť pozornosť ku katastrofálnym humanitárnym následkom akéhokoľvek použitia jadrových zbraní a za svoju priekopnícku snahu dosiahnuť zmluvný zákaz takýchto zbraní".

Nobelov výbor dnes zdôraznil, že prevzatie Nobelovej ceny mieru Medzinárodnou kampaňou za zákaz jadrových zbraní by malo podnietiť štáty s jadrovými zbraňami, aby zvážili svoju zodpovednosť za odzbrojenie. "Ľudia na svete nechcú byť bránení jadrovými zbraňami," uviedla predsedníčka Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová.

ICAN je koalíciou 468 mimovládnych organizácií zo 101 krajín z celého sveta, pripomína agentúra DPA.