Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Jemenská polícia zadržala dve osoby podozrivé z vraždy zamestnanca WFP

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Jordánec Hamajdí bol ďalším humanitárnym pracovníkom zabitým v Jemene, ktorý sa od roku 2014 zmieta v občianskej vojne.

Saná 23. júla (TASR) - Jemenská polícia v sobotu zadržala dvoch podozrivých z vraždy zamestnanca organizácie Svetový program výživy (WFP), ktorý do Jemenu pricestoval len nedávno, aby prevzal post šéfa WFP v provincii Taiz na juhozápade krajiny.

Ako informovala tlačová agentúra AFP, pre údajnú účasť na vražde Muajáda Hamajdího jemenská polícia zadržiava aj ďalších desať osôb.

K útoku došlo v piatok v meste Tubah, keď Hamajdího vážne postrelili dvaja ozbrojenci. Muž zomrel krátko po prevoze do nemocnice. Útočníci z miesta činu ušli.

Jordánec Hamajdí bol ďalším humanitárnym pracovníkom zabitým v Jemene, ktorý sa od roku 2014 zmieta v občianskej vojne.

Vedenie WFP útok na svojho zamestnanca rozhodne odsúdilo. V telefonáte so šéfkou WFP Cindy McCainovou jemenský premiér Maín Abd al-Malik Saíd vyhlásil, že páchatelia sa budú zodpovedať za "teroristický zločin", ktorý spáchali.

Zopakoval záväzok svojej vlády zaistiť bezpečnosť humanitárnych organizácií pôsobiacich v tejto vojnou zmietanej krajine.

Hamajdí pracoval pre WFP 18 rokov, pričom okrem Jemenu pôsobil aj v Sudáne, Sýrii a Iraku.

Jemen sa zmieta v občianskej vojne od roku 2014, keď sa Iránom podporovaní húsijskí povstalci prehnali veľkou časťou severu krajiny a obsadili hlavné mesto Saná, čím prinútili medzinárodne uznávanú vládu odísť do exilu.

O rok neskôr vstúpila do konfliktu na strane jemenskej vlády koalícia vedená Saudskou Arábiou a v nasledujúcich rokoch sa konflikt v Jemene zmenil na zástupnú vojnu medzi Saudskou Arábiou a Iránom, hlavným zahraničným podporovateľom húsíov.

Konflikt v Jemene spôsobil jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete a zabitých v ňom bolo viac ako 150.000 ľudí - ozbrojencov i civilistov.