Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Jediný syn Bénazír Bhuttovej odštartoval svoju politickú kariéru

Pakistanský prezident Asif Alí Zardárí (vľavo) a jeho syn Bilawál Bhutto Zardarí počas zhromaždenia pri príležitosti 5. výročia smrti Bénazír Bhuttovej 27. decembra 2012 v Larkane. Foto: TASR/AP

Bilavál Bhutto Zardárí bol po smrti matky vymenovaný za predsedu jej Pakistanskej ľudovej strany, vzhľadom na jeho nízky vek za dočasného šéfa strany vymenovali jeho otca Ásifa Alího Zardárího.

Larkana 28. decembra (TASR) - Jediný syn zavraždenej bývalej pakistanskej premiérky Bénazír Bhuttovej vo štvrtok pred tisíckami stúpencov vyhlásil, že bude ďalej niesť jej dedičstvo, informovala agentúra Reuters.

"Som dedič mučenice," povedal Bilavál Bhutto Zardárí v pakistanskej provincii Sindh pri príležitosti piateho výročia smrti svojej matky za prítomnosti stoviek vysokopostavených pakistanských predstaviteľov vrátane svojho otca, úradujúceho prezidenta Ásifa Alího Zardárího.

Bénazír Bhuttovú zastrelili počas politického mítingu v roku 2007. Jej syn vo svojom prvom prejave pred masovým zhromaždením, ktorý odvysielala aj pakistanská televízia, povedal: "Bhutto nie je len meno, je to posadnutosť, vášeň a láska. Môžete reťazami priviazať naše nohy k zemi, ale aj tak sa neprestaneme pohybovať."

Bilavál Bhutto Zardárí bol po smrti svojej matky vymenovaný za predsedu jej Pakistanskej ľudovej strany, vzhľadom na jeho nízky vek však za dočasného šéfa strany vymenovali jeho otca Ásifa Alího Zardárího. Bilavál stále nie je dostatočne starý na to, aby sa uchádzal vo voľbách, ktoré v Pakistane plánujú na jar budúceho roka, píše Reuters. Minimálny vek na účasť vo voľbách totiž predstavuje 25 rokov a Bhuttovej syn tento vek dosiahne až v septembri 2013. Vyšetrovanie OSN preukázalo, že pakistanské úrady zlyhali v jej ochrane i v dôkladnom prešetrení okolností jej smrti.