Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Platinovú baňu v Juhoafrickej republike okupujú štrajkujúci baníci

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Ide o jeden z najväčších takýchto protestov baníkov v JAR za posledné roky, píše AFP.

Johannesburg 19. decembra (TASR) - Viac než 2000 štrajkujúcich baníkov už druhý deň okupuje priestory bane na platinu v Juhoafrickej republike (JAR). TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP.

Okupačný štrajk sa koná v povrchovej bani neďaleko mesta Rustenburg na severovýchode krajiny. Spoločnosť Impala Platinum Holdings, ktorá baňu prevádzkuje, uviedla, že v pondelok začalo štrajkovať 2205 baníkov. V noci na utorok však 63 z nich priestory bane opustilo.

Ide o jeden z najväčších takýchto protestov baníkov v JAR za posledné roky, píše AFP.

Impala Platinum konanie zamestnancov označila za nezákonné a varovala, že rozhodne zakročí voči tým baníkom, ktorý sa budú podieľať na "nelegálnych a zločinných skutkoch".

Všetky práce v bani boli pozastavené, zatiaľ čo spoločnosť rokuje s odbormi a zamestnancami.

Počet takýchto protestov baníkov prebiehajúcich v podzemí sa v Juhoafrickej republike v posledných mesiacoch zvyšuje. Ťažobné spoločnosti totiž znižujú počty zamestnancov v čase klesajúcich cien kovov, píše agentúra Reuters. JAR je najväčším vývozcom platiny a popredný exportér zlata, diamantov, uhlia a ďalších nerastných surovín. V tamojšom banskom priemysle sú zamestnané státisíce ľudí.