Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

PÁD VÝŤAHU V ŠACHTE: O život prišlo najmenej 11 baníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Spoločnosť Impala Platinum, ktorá baňu prevádzkuje, oznámila, že nešťastie sa stalo v pondelok popoludní pred 17.00 h miestneho času (16.00 h SEČ).

Johannesburg 28. novembra (TASR) - Najmenej 11 baníkov prišlo o život a ďalších 75 utrpelo zranenia v pondelok pri páde výťahu v bani na platinu pri meste Rustenburg v Juhoafrickej republike (JAR). TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP a spravodajskej stanice eNCA.

Spoločnosť Impala Platinum, ktorá baňu prevádzkuje, oznámila, že nešťastie sa stalo v pondelok popoludní pred 17.00 h miestneho času (16.00 h SEČ). Zamestnanci zo šachty odchádzali na konci zmeny, keď sa pokazilo zariadenie určené na zostup a výstup. Výťah začal neočakávane prudko klesať, zastavilo ho bezpečnostné zariadenie.

Impala Platinum uviedla, že 75 zranených baníkov previezli do nemocníc. Hovorca spoločnosti pre AFP povedal, že zranenia niektorých z nich sú vážne. Väčšina utrpela zlomeniny členkov a nôh. Niektorí však vyviazli s menšími odreninami.

Impala Platinum prevádzkuje v Južnej Afrike viacero šácht na ťažbu platiny, ktoré patria k najhlbším na svete, píše eNCA.