Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Japonsko „vyhlásilo vojnu“ sennej nádche

Na snímke premiér Japonska Fumio Kišida 10. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Podľa výsledkov jedného z celoštátnych prieskumov má problémy s peľom približne 40 percent japonskej populácie.

Tokio 14. apríla (TASR) - Japonsko zažíva najhoršiu peľovú sezónu za posledných desať rokov. Podľa agentúry AFP sa na tom zhodli odborníci i chorí. Premiér Fumio Kišida preto na piatok zvolal vôbec prvé stretnutie na vysokej úrovni venované problematike nadmerného výskytu peľu.

AFP podotkla, že jar v Japonsku je síce známa vďaka kvitnúcim sakurám a piknikom pod rozkvitnutými stromami, ale pre mnohých obyvateľov krajiny je toto ročné obdobie synonymom alergií a zdravotných problémov.

Každú jar sa totiž najmä z rozsiahlych porastov cédrov v Japonsku uvoľňujú mračná peľu, ktoré mnohých ľudí nútia užívať lieky, alebo si aspoň chrániť dýchacie cesty chirurgickým rúškom a oči špeciálnymi okuliarmi.

Premiér Kišida na piatkovom stretnutí upozornil, že okrem zdravotných ťažkostí peľ každoročne spôsobuje aj hospodárske škody - preto vyzval úradníkov, aby do júna vypracovali opatrenia na riešenie tohto problému.

Medzi návrhmi je výrub cédrov, aby sa nahradili druhmi, ktoré produkujú menej peľu, a využitie umelej inteligencie na "zásadné zlepšenie" japonského systému varovania pred alergénmi, povedal novinárom minister pôdohospodárstva Tecuo Saitó.

Podľa výsledkov jedného z celoštátnych prieskumov má problémy s peľom približne 40 percent japonskej populácie. Značné sú aj ekonomické dôsledky, pretože ekonomicky aktívni ľudia postihnutí sennou nádchou strácajú produktivitu.

Prieskumom, ktorý si objednala spoločnosť Panasonic v roku 2020, sa zistilo, že počas najhoršej peľovej sezóny vzniká Japonsku každý deň ekonomická strata vo výške viac ako 220 miliárd jenov (1,45 miliardy eur).