Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Japonsko tohto roku zaznamenalo najnižšiu mieru pôrodnosti v histórii

Ilustračné foto. Foto: TASR, Roman Hanc

Ministerstvo odhaduje, že ku koncu roka 2018 bude narodených 921.000 detí, čo je o 25.000 menej ako vlani a najmenej od roku 1899, napísal vo štvrtok denník The Guardian.

Tokio 27. decembra (TASR) - Japonsko zaznamenalo tento rok najväčší pokles populácie vo svojej histórii. Vyplýva to z nových údajov, ktoré podčiarkujú neúspešný boj tejto ázijskej krajiny o zvýšenie pôrodnosti.

Počet pôrodov sa dostal na najnižšiu úroveň odvtedy, ako sa pred vyše storočím začali viesť úradné záznamy, informovalo ministerstvo zdravotníctva krátko po tom, ako parlament schválil návrh imigračného zákona. Ten vydláždi cestu k príchodu státisícov robotníkov, čím sa má vyriešiť najhorší nedostatok pracovných síl za niekoľko desaťročí.

Ministerstvo odhaduje, že ku koncu roka 2018 bude narodených 921.000 detí, čo je o 25.000 menej ako vlani a najmenej od roku 1899, napísal vo štvrtok denník The Guardian. Ide zároveň o tretí rok za sebou, keď sa počet novonarodených detí v Japonsku dostal pod jeden milión.

V kombinácii s odhadovaným počtom úmrtí za tento rok - 1,4 milióna, čo je povojnové maximum - je prirodzený pokles populácie Japonska o 448.000 obyvateľov najväčším vôbec.

Japonský premiér Šinzó Abe označil súčasný stav demografie za celoštátnu krízu a prisľúbil, že zvýši počet zariadení starostlivosti o deti. Vyhlásil tiež, že zavedie opatrenia, ktoré majú páry motivovať, aby mali viac potomkov.

Japonsko má najväčší podiel starých ľudí na svete - vo veku 65 rokov a viac. Nasledujú Taliansko, Portugalsko a Nemecko. Podľa vedcov bude mať Japonsko v roku 2040 vyše 35 percent obyvateľstva vo veku 65 rokov alebo viac.