Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Japonsko sa bojí o bezpečnosť, je pripravené na protiraketovú obranu

Archívne foto rakety dlhého doletu Foto: TASR/AP Photo/KRT TV

Severná Kórea budúci mesiac odpáli raketu dlhého doletu. Vynárajú sa obavy, že zlyhanie pri odpálení alebo prípadný pád rakety by mohol ohroziť životy Japoncov.

Tokio 27. marca (TASR) - Japonský minister obrany Naoki Tanaka nariadil dnes protiraketovým jednotkám svojej krajiny pripraviť sa na to, že Severná Kórea budúci mesiac odpáli raketu dlhého doletu.

Nosná raketa UNHA-3 po štarte zo západného pobrežia KĽDR v dňoch 14.-16. apríla podľa očakávaní preletí nad západným Japonskom. Vynárajú sa pritom obavy, že zlyhanie pri odpálení alebo prípadný pád niektorého stupňa rakety by mohol ohroziť životy Japoncov či spôsobiť škody na hmotnom majetku.

"Musíme byť plne pripravení chrániť bezpečnosť našej krajiny," vyhlásil podľa agentúry AP minister Tanaka po stretnutí s vojenskými veliteľmi.

Podľa predpokladov Japonsko vyšle do Tichomoria a Východočínskeho mora tri torpédoborce, vybavené protiraketovým systémom Aegis, a na ostrovoch v Okinawe rozmiestni mobilné odpaľovacie zariadenia s raketami Patriot.

Protiraketová jednotka bude zrejme umiestnená aj v Tokiu, hoci hlavné mesto je vzdialené od očakávanej dráhy severokórejskej rakety.

Aj Južná Kórea varovala, že môže zostreliť všetky časti severokórejskej rakety, ktoré by sa dostali nad jej územie.

Severná Kórea oznámila, že v polovici apríla plánuje vyniesť na obežnú dráhu svoju družicu. Japonsko, Spojené štáty a ďalšie krajiny to považujú za skrytú skúšku rakety dlhého doletu, čo by bolo v rozpore s medzinárodnými dohodami.