Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí opoziční lídri odmietli Janukovyčovu ponuku na dialóg

Proeurópska aktivistka pózuje v budove radnice 11. decembra 2013 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Prezident Viktor Janukovyč podľa Vitalija Klička nestojí o kompromis.

Kyjev 11. decembra (TASR) - Lídri ukrajinskej opozície odmietli dnes pozvanie prezidenta Viktora Janukovyča na celonárodné rozhovory o riešení súčasnej politickej krízy v krajine.

Prípadnú účasť na rokovaniach podmienili splnením svojich požiadaviek, medzi ktoré patrí aj odstúpenie Janukovyča i jeho vlády, prepustenie "politických väzňov" a potrestanie policajtov zodpovedných za násilné zásahy voči demonštrantom, uviedla agentúra Reuters.

Prezident vyzval dnes všetky ukrajinské politické strany, predstaviteľov cirkvi i občianskej spoločnosti na spoločný dialóg o kompromisnom východisku zo súčasnej napätej situácie. Apeloval pritom na opozíciu, aby sa nevydala na cestu konfrontácie a ultimát.

Vodca ukrajinských nacionalistov Oleh Ťahnybok označil Janukovyčovu ponuku za "frašku a komédiu". Pozvanie na rozhovory odmietol aj ďalší líder protestov Arsenij Jaceňuk zo strany väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej.

Šéf proeurópskej opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko ešte pred zverejnením Janukovyčovej výzvy vyhlásil, že nočný policajný zásah proti demonštrantom v Kyjeve "odrezal cestu k akémukoľvek kompromisu".

Poriadková polícia v noci nadnes vytlačila protestujúcich z ulíc vedúcich k epicentru protestov na kyjevskom Námestí nezávislosti. Pri vzájomných potýčkach utrpeli zranenia desiatky demonštrantov a policajtov. Bezpečnostné sily však napokon nezasiahli voči hlavnému protestnému táboru na Námestí nezávislosti ani voči demonštrantami obsadeným budovám kyjevského magistrátu a odborovej centrály.

Biely dom zásah voči stúpencom opozície odsúdil a vyzval prezidenta Janukovyča na rešpektovanie práva na pokojné protesty a návrat na cestu európskej integrácie.


Prezident Janukovyč pozval všetky strany na rozhovory o riešení krízy



Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyzval dnes všetky politické strany vrátane opozície na rozhovory, ktoré by mali priniesť kompromisné východisko zo súčasnej politickej krízy v krajine.
Viktor Janukovyč
Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke Janukovyč apeloval na opozíciu, aby po dvoch týždňoch protestov v centre Kyjeva zasadla k rokovaciemu stolu a "nevydala sa na cestu konfrontácie a ultimát".

"Pozývam zástupcov všetkých politických strán, kňazov, predstaviteľov občianskej spoločnosti na celonárodné rozhovory," uviedol Janukovyč, ktorého na takýto krok predtým vyzvali činitelia Európskej únie i Spojených štátov.

Ukrajinskí opoziční lídri na prezidentovo pozvanie bezprostredne nereagovali. Vodca proeurópskej strany UDAR Vitalij Kličko niekoľko hodín predtým vyhlásil, že nočný policajný zásah proti demonštrantom v Kyjeve "odrezal cestu k akémukoľvek kompromisu".

Poriadková polícia v noci nadnes vytlačila protestujúcich z ulíc vedúcich k epicentru protestov na kyjevskom Námestí nezávislosti. Pri vzájomných potýčkach utrpeli zranenia desiatky demonštrantov a policajtov.

Bezpečnostné sily však napokon nezasiahli voči hlavnému protestnému táboru na Námestí nezávislosti ani voči demonštrantami obsadeným budovám kyjevského magistrátu a odborovej centrály. Ukrajinský minister vnútra Vitalij Zacharčenko následne ubezpečil, že nedôjde k použitiu násilia voči protestujúcim na Námestí nezávislosti.


Prezident Viktor Janukovyč podľa Vitalija Klička nestojí o kompromis



Líder ukrajinskej opozičnej strany UDAR a svetový šampión v boxe Vitalij Kličko stojí pred príslušníkmi ukrajinských poriadkových síl počas zrážok s proeurópskymi aktivistami na Námestí nezávislosti v centre Kyjeva 11. decembra 2013.
Foto: TASR/AP
Policajný zásah proti demonštrantom v ukrajinskej metropole Kyjev, ktorý sa odohral v noci na dnes, ukázal, že prezident Viktor Janukovyč nemá záujem o dosiahnutie kompromisu. Uviedol to dnes opozičný líder Vitalij Kličko, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Janukovyč tým odrezal cestu k akémukoľvek kompromisu," uviedol Kličko na tlačovej konferencii. "S Janukovyčom sme plánovali rokovať. Jeho postoj si vysvetľujeme tak, že nemá záujem hovoriť s ľuďmi, pričom jediné, čo dokáže, je používať fyzickú silu proti demonštrantom," povedal Kličko.

Bezpečnostné sily sa snažili uvoľňovať barikády na Námestí nezávislosti vytvorené protestujúcimi. Ulice v okolí zaplnili policajti, ktorí pomaly postupovali k hlavnému táboru protestujúcich. Tisíce demonštrantov im hodiny kládli odpor, keď bránili kordónom dostať sa ku kľúčovým miestam.

Pri potýčkach utrpeli zranenia desiatky demonštrantov a policajtov. Viacero policajtov však uviedlo, že mali rozkaz nepoužívať silu. Minister vnútra Vitalij Zacharčenko neskôr vyzval na pokoj a ubezpečoval, že polícia nebude rozháňať protest na Námestí nezávislosti.

Na námestí medzitým hudobné hviezdy, politici i kňazi vyzývali policajtov, aby sa neuchyľovali k násiliu. Zásah sa zjavne skončil na úsvite, keď sa teploty v zasneženej ukrajinskej metropole držali na mínus ôsmich stupňoch Celzia.


Plané bombové poplachy v Kyjeve, Francúzsko vyzvalo na zdržanlivosť



Falošné bombové poplachy si dnes vynútili evakuáciu stoviek ľudí z dvoch letísk v Kyjeve, ako aj z hlavnej železničnej stanice v ukrajinskej metropole.

Už po krátkom čase však poplachy mohli zrušiť ako bezpredmetné, informoval tamojší rezort vnútra.

V uplynulých dňoch došlo v Kyjeve, kde pokračujú masové demonštrácie odporcov súčasnej vlády, k evakuácii staníc podzemnej železnice, ale ani v metre sa žiadna nálož nenašla, pripomenula tlačová agentúra DPA.

V noci nadnes odmietlo 220 členov špeciálnej jednotky ministerstva vnútra Berkut presun zo stredoukrajinského Kirovogradu do Kyjeva. Informáciu priniesla tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na nemenovaný miestny spravodajský portál.

"Spoločne sme rozhodli, že nie sme ochotní použiť násilie voči pokojným demonštrantom. Napriek hrozbám a avizovaným sankciám odmietli všetci členovia útvaru nastúpiť do autobusov," cituje správa jedného z veliteľov.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius adresoval dnes všetkým zainteresovaným na Ukrajine výzvu na zdržanlivosť a vzájomný dialóg, pričom odmietol použitie akéhokoľvek násilia.

Ako informoval hovorca francúzskeho rezortu diplomacie, dnešnú plánovanú návštevu jedného z ukrajinských opozičných lídrov Vitalija Klička v Paríž odložili na neskorší termín v súvislosti s aktuálnou vnútropolitickou situáciou v jeho krajine.

USA zvažuje uvalenie sankcií voči Ukrajine



Americké ministerstvo zahraničných vecí zvažuje rôzne možnosti postupu voči Ukrajine, vrátane uvalenia sankcií, oznámila agentúra Reuters.

"Na stole sú všetky alternatívy, aj sankcie, ale samozrejme je to stále v procese vyhodnocovania," uviedla hovorkyňa Štátneho departmentu Jen Psakiová. Odmietla špecifikovať, o akých sankčných opatreniach voči Kyjevu sa uvažuje.

Administratíva prezidenta USA Baracka Obamu kritizovala ukrajinské úrady za nočný zásah poriadkovej polície voči opozičným demonštrantom v Kyjeve.