Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Za starostu Jeruzalema zvolili náboženského kandidáta Mošeho Liona

Jeruzalem, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa takmer konečných výsledkov utorkového druhého kola komunálnych volieb Mošeho Liona podporilo necelých 52 percent voličov.

Jeruzalem 14. novembra (TASR) - Za nového starostu Jeruzalema zvolili nábožensky orientovaného politika Mošeho Liona, ktorý zvíťazil v súboji so sekulárnym rivalom. Informovala o tom v stredu agentúra AP, podľa ktorej ide o víťazstvo jeruzalemskej ultraortodoxnej komunity.

Podľa takmer konečných výsledkov utorkového druhého kola komunálnych volieb Mošeho Liona podporilo necelých 52 percent voličov. Porazil tak súčasného vicestarostu Jeruzalema a sekulárneho aktivistu Ofera Berkoviča.

Dlhoročný náboženský aktivista Moše Lion, ktorý nosí tradičnú jarmulku, bol doposiaľ členom jeruzalemskej mestskej rady. Vo voľbách ho podporovali hlavné ultraortodoxné politické frakcie, izraelský minister obrany Avigdor Lieberman a viaceré vplyvné osobnosti vo vládnucej strane Likud.

Lion je vôbec prvým sefardským židom, ktorý bude viesť jeruzalemský magistrát.

Kandidát na starostu Jeruzalema Zeev Elkin, ktorého podporoval aj premiér Benjamin Netanjahu, vypadol ako tretí v poradí už v prvom kole volieb 30. októbra.

Ultraortodoxní židia tvoria podľa agentúry Reuters zhruba 36 percent obyvateľov Jeruzalema. Približne 43 percent tvoria stúpenci ortodoxného judaizmu a 21 percent sekulárne orientovaní Jeruzalemčania.

Palestínčania, ktorí predstavujú asi tretinu obyvateľov Jeruzalema a bývajú zväčša v spornej východnej časti mesta, voľby z prevažnej väčšiny bojkotovali. Do mestskej rady nebol zvolený ani palestínsky kandidát, ktorý sa rozhodol k bojkotu nepripojiť.

Starostovia dvoch ďalších veľkých izraelských miest boli zvolení už v prvom kole volieb. V Tel Avive obhájil funkciu úradujúci primátor Ron Chuldaj, zatiaľ čo Ejnat Kališová-Rotemová sa stala prvou ženou na čele magistrátu v Haife.