Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael pomohol zmariť teroristický útok pripravovaný v Austrálii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súvislosti s pripravovaným útokom zadržali austrálske úrady vlani v Sydney mužov, ktorí mali údajne v úmysle prepašovať na palubu lietadla smerujúceho do Abú Zabí bombu ukrytú v mlynčeku na mäso.

Sydney 22. februára (TASR) - Izraelská vojenská rozviedka pomohla zmariť útok, v rámci ktorého chcela teroristická bunka sídliaca v austrálskom meste Sydney pomocou podomácky vyrobenej bomby vyhodiť do vzduchu lietadlo spoločnosti Etihad. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie austrálskeho ministerstva vnútra.

V súvislosti s pripravovaným útokom zadržali austrálske úrady vlani v júli v Sydney štvoricu mužov, ktorí mali údajne v úmysle prepašovať na palubu lietadla smerujúceho do Abú Zabí bombu ukrytú v mlynčeku na mäso.

Austrálsky minister vnútra Peter Dutton uviedol, že informácie o pripravovanom útoku poskytol austrálskym úradom Izrael.

"Takmer sa (im) podarilo vyhodiť to lietadlo do vzduchu, čo by malo za následok stratu stovák ľudských životov, takže sme nesmierne vďační za pomoc, ktorú nám Izrael v tejto záležitosti poskytol,"
povedal vo štvrtok Dutton pre rozhlasovú stanicu 2GB, pričom dodal, že informácie poskytnuté izraelskou stranou viedli priamo k zmareniu útoku. Podľa Duttona sa v Austrálii podarilo v posledných rokoch zmariť 14 bezprostredne hroziacich teroristických útokov a v súvislosti s trestnými činmi súvisiacimi s terorizmom bolo obvinených 85 ľudí.

Informácie o úspešnom zdieľaní informácií medzi Izraelom a Austráliou ako prvý priniesol izraelský internetový denník Times of Israel. Nemenovaný príslušník izraelských ozbrojených síl pre denník uviedol, že izraelská tajná služba poskytla Austrálii "exkluzívne spravodajské informácie", ktoré viedli k zmareniu útoku.

"Môžem vám povedať, že toto je len jeden z mnohých krokov, ktoré sme podnikli, aby sme zabránili teroristickým útokom na celom svete," povedal na margo medializovaných informácií o pripravovanom útoku izraelský premiér Benjamin Netanjahu.