Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael pomenoval po Trumpovi osadu

Benjamin Netanjahu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nová osada nesie názov Ramat Trump, čo v preklade z hebrejčiny znamená Trumpove výšiny.

Ramat Trump 16. júna (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu oficiálne otvoril novú židovskú osadu na okupovaných Golanských výšinách pomenovanú po americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Informovala o tom agentúra AFP.

Nová osada nesie názov Ramat Trump, čo v preklade z hebrejčiny znamená Trumpove výšiny. Názov osady pripomína skutočnosť, že súčasný šéf Bieleho domu v marci uznal izraelskú suverenitu nad Golanskými výšinami, strategickým územím na hraniciach so Sýriou.

"Golany sú a vždy zostanú izraelské. (Prezident Trump) je veľmi dobrým priateľom Izraela, ktorý prijal bezprecedentné rozhodnutie," vyhlásil Netanjahu na slávnostnom akte. Na ceremónii sa zúčastnil aj veľvyslanec USA v Izraeli David Friedman a ďalší predstavitelia americkej diplomatickej misie.

Donald Trump sa odklonil od dlhoročného medzinárodného konsenzu, keď 25. marca 2019 uznal izraelskú zvrchovanosť nad časťou pôvodne sýrskych Golanských výšin, ktoré židovský štát obsadil počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo tento krok nikdy neuznalo a odsúdilo aj marcovú zmenu postoja Spojených štátov k tejto otázke.

Rovnaké reakcie vyvolali aj predchádzajúce Trumpove rozhodnutia o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela a o presťahovaní amerického veľvyslanectva z Tel Avivu.

Pri príležitosti oficiálneho otvorenia osady Ramat Trump sa tam v nedeľu uskutočnilo výjazdové zasadnutie izraelskej vlády, ktorej ministri zasadli okolo veľkého stola pod stanom.

Na mieste novozaloženej osady Ramat Trump už teraz býva niekoľko osadníckych rodín, dovedna asi 10 ľudí. Izraelská vláda dúfa, že jej pomenovanie po americkom prezidentovi na miesto priláka ďalších osadníkov, k čomu majú dopomôcť aj schválené opatrenia na podporu tamojšej výstavby.

Od roku 1967 sa na Golanských výšinách usadilo už asi 25.000 Izraelčanov, píše AFP.