Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Netanjahu nemieni odstúpiť pre hroziace obvinenia z korupcie

Na archívnej snímke Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Premiér čelí vyšetrovaniam v dvoch korupčných kauzách.

Jeruzalem 13. februára (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo svojej prvej reakcii na utorňajšie odporúčanie polície, aby boli voči nemu vznesené obvinenia z korupcie, vyhlásil, že pracoval pre Izrael celý svoj život. Sľúbil, že naďalej zostane predsedom vlády, informoval denník Haarec.

"Tieto odporúčania neznamenajú v demokratickej spoločnosti nič,"
uviedol Netanajhu v živom televíznom vysielaní a dodal, že "bude naďalej viesť Izrael zodpovedne a verne".

Izraelský premiér povedal, že všetko, čo urobil, bolo pre krajinu, "nie pre cigary od priateľov a nie pre lepšie mediálne pokrytie", odkazujúc na dva prípady, v ktorých môže byť obvinený.

Premiér čelí vyšetrovaniam v dvoch korupčných kauzách. Predmetom jedného sú drahé dary, ktoré Netanjahovi venovali jeho bohatí podporovatelia; v druhom ide o kontakty s vydavateľom novín, ktorý cieľom malo byť ovplyvnenie mediálneho trhu.

Podľa izraelských médií polícia na základe dôkazov zhromaždených v priebehu vyšetrovania odporučila vznesenie obvinení voči premiérovi v oboch kauzách. O tom, či budú obvinenia skutočne vznesené, rozhodne izraelský generálny prokurátor.

Netanjahu popiera akékoľvek pochybenie a tvrdí, že je obeťou "honu na čarodejnice" organizovaného médiami s cieľom zvrhnúť jeho vládu. V januári v rámci vyšetrovania absolvoval policajný výsluch.