Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Izrael podnikol útok na sýrske stanovište na Golanských výšinách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda informovala, že zasiahla sýrske armádne stanovište, ktoré ostreľovalo nárazníkovú zónu na golanskej hranici počas bojov s povstalcami v južnej Sýrii.

Jeruzalem 6. júla (TASR) - Izraelské vzdušné sily zasiahli v piatok stanovište na sýrskej strane hranice na Golanských výšinách. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z oboch strán.

Cieľom útoku bol kopec v dedine Chán Arnaba v provincii Kunejtra, k obetiam na životoch však nedošlo, uviedol veliteľ miestnej regionálnej aliancie vernej Damasku.

Izraelská armáda informovala, že zasiahla sýrske armádne stanovište, ktoré ostreľovalo nárazníkovú zónu na golanskej hranici počas bojov s povstalcami v južnej Sýrii. Izraelská armáda bude podľa vyhlásenia pokračovať v implementácii dohody z roku 1974, v ktorej sa píše aj o zachovávaní nárazníkovej zóny.

S leteckou podporou Ruska sa sýrskym silám v minulých dvoch týždňoch podarilo preraziť na povstalecké územie na juhu krajiny. Ofenzíva sa zatiaľ zameriava na provinciu Dará pri hranici s Jordánskom, a nie provinciu Kunejtra, ktorá je ďalej na západ neďaleko Izraelom okupovaných Golanských výšin.

Izrael zväčša nezasahuje do sýrskej občianskej vojny, ktorá zúri blízko jeho severnej hranice. Pripisujú sa mu len ojedinelé cielené útoky na vojenské zariadenia Sýrie, Iránu a Hizballáhu, ku ktorým sa však izraelská armáda nevyjadruje.