Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Izrael odhalil vážne pochybenia pri útoku na humanitárny konvoj v Gaze

Na archívnej snímke izraelská armáda. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda oznámila, že na základe vyšetrovania prepustila náčelníka štátu bojovej brigády s hodnosťou plukovník a dôstojníka palebnej podpory s hodnosťou major.

Jeruzalem 5. apríla (TASR) - Izraelská armáda v piatok uviedla, že pri vyšetrovaní pondelkového útoku v Pásme Gazy odhalila vážne chyby a porušenia armádnych postupov. V dôsledku toho boli prepustení dvaja dôstojníci. Pri útoku Izraela 1. apríla zahynuli siedmi humanitárni pracovníci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Podľa vyšetrovania sa izraelské sily mylne domnievali, že útočia na bojovníkov hnutia Hamas, keď drony zasiahli tri humanitárne vozidlá organizácie The World Central Kitchen (WCK), pričom porušili štandardné armádne postupy.

Izraelská armáda oznámila, že na základe vyšetrovania prepustila náčelníka štátu bojovej brigády s hodnosťou plukovník a dôstojníka palebnej podpory s hodnosťou major. Zároveň formálne pokarhala ďalších vysokopostavených dôstojníkov vrátane generála južného velenia armády.

Útok na humanitárny konvoj, pri ktorom zahynuli občania Británie, Austrálie, Poľska, osoba s kanadsko-americkým občianstvom a Palestínčan, vyvolal medzinárodnú kritiku.