Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident vylúčil akékoľvek zmeny či dodatky k jadrovej dohode

Iránsky prezident Hasan Rúhání počas tlačovej konferencie v Teheráne 6. februára 2018. Foto: TASR/AP

Rúhání zdôraznil, že Macron nemá právo meniť dohodu podpísanú siedmimi krajinami. Myslel tým Spojené štáty, Rusko, Čínu, Britániu, Francúzsko, Nemecko a Irán.

Teherán 25. apríla (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu vylúčil akékoľvek zmeny alebo dodatky k jadrovej dohode z roku 2015. Reagoval tak na snahu Francúzska presvedčiť amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby neodstupoval od historickej dohody.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy Washingtonu v utorok naznačil, že je možnosť dospieť k "novej dohode", ktorá by riešila Trumpove obavy.

Rúhaní podľa agentúry AP v stredu uviedol, že s Macronom nakoniec hovoril. "Otvorene som mu povedal, že nebudeme k dohode nič pridávať ani z nej odstraňovať, ani jedinú vetu. Jadrová dohoda je jadrová dohoda," vyhlásil Rúhání.

Iránsky prezident zdôraznil, že Macron nemá právo meniť dohodu podpísanú siedmimi krajinami. Myslel tým Spojené štáty, Rusko, Čínu, Britániu, Francúzsko, Nemecko a Irán.


Macron v utorok síce pripustil, že majú s americkým prezidentom Trumpom rozdielne názory na Irán, ale vyslovil nádej, že môžu spolupracovať na novej jadrovej dohode s Iránom. "Už niekoľko mesiacov hovorím, že to nie je dostatočná dohoda, ale umožňuje nám prinajmenšom do roku 2025 mať nejakú kontrolu nad ich jadrovými aktivitami. Preto chceme odteraz pracovať na novej dohode s Iránom," uviedol Macron po rokovaniach s Trumpom v Bielom dome.

Francúzsky prezident sa v utorok vyslovil aj za "udržateľnú stabilitu" a vyjadril nádej, že veľmi úprimná diskusia, ktorú mal s Trumpom, umožní vydláždiť cestu k novej dohode. Trump na stretnutí s Macronom varoval, že ak Iránci obnovia svoj jadrový program, "budú mať väčšie problémy, aké kedy mali". "Kamkoľvek idete na Blízkom východe, zdá sa, že Irán je za všetkým, kde je problém," povedal Trump a uviedol ako príklad Jemen.