Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident Rúhání nariadil prepustiť zadržaných študentov

Na archívnej snímke z 30. decembra 2017 vysokoškolák protestuje pred univerzitou v Teheráne. Foto: TASR/AP

Iránsky parlament predtým zverejnil odhad, podľa ktorého mohlo byť v súvislosti s protestmi zadržaných až 3700 ľudí. Nie je pritom známe, koľkí z nich sú študenti.

Teherán 10. januára (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání nariadil prepustiť na slobodu všetkých študentov zadržaných počas vlny protivládnych protestov, ktorá zachvátila tamojšie mestá pred dvoma týždňami. Oznámil to v stredu iránsky minister vedy Mansúr Gholámí, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra DPA.

"Prezident po konzultáciách s ministrom vnútra a šéfom tajnej služby nariadil prepustiť všetkých študentov v priebehu 24-48 hodín," povedal Gholámí po vládnej schôdzi.

Iránsky parlament predtým zverejnil odhad, podľa ktorého mohlo byť v súvislosti s protestmi zadržaných až 3700 ľudí. Nie je pritom známe, koľkí z nich sú študenti, neoverené správy však podľa DPA hovoria, že ich je viac než 100.

Z Iránu medzitým prišli aj informácie o zámere tamojších súdnych orgánov zakázať využívanie sociálnych médií po tom, ako vládni a náboženskí predstavitelia obvinili z rozpútania vlny protestov cudzie mocnosti. Zákaz sa má údajne týkať obzvlášť dvoch komunikačných aplikácií - Telegram a Instagram -, ktoré boli doteraz v Iráne oficiálne povolené.

"Tieto médiá šíria obsah odporujúci nielen vnútornej bezpečnosti krajiny, ale aj islamským hodnotám," povedal námestník generálneho prokurátora Abdolsamad Chorramabádí v rozhovore pre spravodajský portál Mizan Online. Keďže tieto aplikácie nie je možné kontrolovať, treba ich úplne zablokovať, dodal.

Iránska vláda je podľa DPA proti zakázaniu uvedených aplikácií, v záležitostiach tohto druhu však nemá posledné slovo.