Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny

Iránsky prezident Ebráhím Raísí, archívne foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s piatkovými výbuchmi pripisovanými Izraelu už viacerí lídri vyzvali na deeskaláciu situácie v regióne.

Teherán 19. apríla (TASR) - Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

Ako pripomenula agentúra AFP, americké médiá s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov označili tieto výbuchy za odvetné útoky Izraela voči Iránu, ktorý v noci na nedeľu podnikol na židovský štát masívny útok za pomoci dronov a riadených striel.

V súvislosti s piatkovými výbuchmi pripisovanými Izraelu už viacerí lídri vyzvali na deeskaláciu situácie v regióne.

Najvyšší veliteľ iránskej armády Abdolrahím Músaví pripísal piatkové explózie v provincii Isfahán paľbe systémov protilietadlovej obrany na podozrivý objekt.

Informoval, že nedošlo k žiadnym škodám, a dodal, že prebieha vyšetrovanie s cieľom posúdiť rozsah incidentu.

Hovorca iránskej vesmírnej agentúry Hosejn Dalirján s odvolaním sa na typ bezpilotných lietadiel použitých pri piatkovom údajne izraelskom útoku uviedol, že došlo k "neúspešnému a ponižujúcemu pokusu" o prelet kvadrokoptér, ktoré boli zostrelené.

V príspevku na sieti X Dalirján poprel, že by Irán bol napadnutý zo zahraničia.

"Doteraz nedošlo k žiadnym leteckým útokom spoza hraníc proti Isfahánu alebo iným častiam krajiny," ubezpečoval.

Irán v noci na nedeľu uskutočnil svoj vôbec prvý útok priamo na Izrael. Šlo o reakciu na letecký útok z 1. apríla, ktorý zrovnal so zemou iránsky konzulárny úrad v Damasku. O život prišli siedmi príslušníci Iránskych revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Útok v Damasku sa pripisuje Izraelu.