Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán tvrdí, že rozložil špionážnu sieť CIA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nasledujúc záchytné body v amerických tajných službách sme objavili nových členov, ktorých Američania najali, a rozložili sme novú špionážnu sieť, uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRNA.

Teherán 18. júna (TASR) - Irán v utorok oznámil, že rozložil novú špionážnu sieť napojenú na americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) a zatkol množstvo špiónov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nasledujúc záchytné body v amerických tajných službách sme nedávno objavili nových členov, ktorých Američania najali, a rozložili sme novú špionážnu sieť," uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na vládne zdroje.

Niekoľko členov siete CIA bolo zatknutých a odovzdaných justícii, zatiaľ čo pri ostatných je treba "ďalšie vyšetrovanie". IRNA označila túto akciu za "ďalekosiahly úder" pre americké tajné služby a uviedla, že ju Teherán vykonal v spolupráci so "zahraničnými spojencami", žiadnu krajinu však neuviedla.

Agentúra nespresnila, koľko zahraničných agentov bolo zatknutých, alebo či operovali iba v Iráne.

Iránska štátna televízia v utorok odvysielala program o detailoch operácie z roku 2013, pomocou ktorej sa podarilo Teheránu rozložiť inú špionážnu sieť CIA.

Napätie medzi Washingtonom a Teheránom eskaluje po obvineniach zo strany USA, že Irán stál minulý týždeň za útokmi na dva ropné tankery v Ománskom zálive. Islamská republika to odmieta.