Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán prepustil zvyšných dvoch zadržiavaných slovenských paraglajdistov

Šiesti z ôsmich zadržiavaných slovenských paraglajdistov po návrate z Iránu 1.septembra 2013 na tlačovej konferencii na pôde rezortu diplomacie. Foto: TASR/Vladimír Benko/MZVaEZ SR

Slovákov zadržali iránske úrady pre podozrenie zo špionáže. Stalo sa tak neďaleko stredoiránskeho mesta Isfahán, pri ktorom sa nachádzajú zariadenia na spracovanie a obohacovanie uránu.

Teherán 11. decembra (TASR) - Irán prepustil zvyšných dvoch zo skupiny ôsmich Slovákov zatknutých v máji pre podozrenie zo špionáže a vlastníctva nedovolených zariadení.

Oznámila to dnes na svojej internetovej stránke iránska tlačová agentúra Mehr.

Dvojicu občanov SR odovzdali slovenskej strane na pôde slovenského veľvyslanectva v Teheráne. V správe agentúry Mehr sa neuvádzajú ďalšie podrobnosti o čase ich prepustenia.

Začiatkom septembra Irán prepustil šesť z ôsmich Slovákov, ktorí do prišli do tejto ázijskej krajiny ako turisti. Dvaja Slováci, Pavol Šeliga a Marek Stolarčík, však ostali v Iráne, kým sa nevyšetria všetky podozrenia, ktoré sa ich týkajú.

Slovákov zadržali iránske úrady pre podozrenie zo špionáže. Stalo sa tak neďaleko stredoiránskeho mesta Isfahán, pri ktorom sa nachádzajú zariadenia na spracovanie a obohacovanie uránu. Dôvodom malo byť to, že do Iránu priniesli nedovolené zariadenie po kusoch a používali ho nelegálne. Z padákových klzákov mali robiť zábery zakázaných oblastí. O ich prepustenie sa slovenský rezort diplomacie snažil dlhšiu dobu.

Prípad sa stal v auguste jednou z ústredných tém rozhovoru slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka s iránskym partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom pri príležitosti menovania iránskeho ministra do funkcie.