Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Irán si predvolal francúzskeho, britského aj nemeckého veľvyslanca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britský premiér Rishi Sunak už v noci nedeľu odsúdil iránsky útok proti Izraelu ako "bezohľadný".

Teherán 14. apríla (TASR) - Irán si v nedeľu predvolal francúzskeho, britského aj nemeckého veľvyslanca v Teheráne, a to v súvislosti s reakciou predstaviteľov ich krajín na iránsky nočný raketový a dronový útok na Izrael. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"Britský, francúzsky a nemecký veľvyslanec v Teheráne boli predvolaní na (iránske) ministerstvo zahraničných vecí v dôsledku nezodpovedných postojov istých predstaviteľov týchto krajín k reakcii Iránu na akcie sionistického režimu (Izraela) proti občanom aj záujmom našej krajiny," informovala iránska štátna agentúra IRNA.

Britský premiér Rishi Sunak už v noci nedeľu odsúdil iránsky útok proti Izraelu ako "bezohľadný". Varoval, že tieto údery môžu vyvolať napätie a destabilizovať región.

Obdobne sa vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Útok odsúdil, vyjadril solidaritu s Izraelom a vyzval obe strany na zdržanlivosť. Nemecký kancelár Olaf Scholz taktiež útok označil za "nezodpovedný a neospravedlniteľný", rovnako vyslovil solidaritu s Izraelom aj obavy z eskalácie napätia v oblasti. Podobne sa vyjadrili už aj mnohí ďalší svetoví lídri, vrátane predstaviteľov NATO či EÚ. Zúčastnené strany vyzývajú na zdržanlivosť.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a spojencom podarilo sa zostreliť až 99 percent z nich. Teherán uviedol, že išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.