Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán: Sankcie USA na Teherán sú urážkou svetového poriadku

Mohammad Džavád Zaríf, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty uvalili v utorok na Irán sankcie, ktoré sa dotknú približne 20 subjektov vrátane bánk, obchodných spoločností a ďalších firiem napojených na iránske polovojenské jednotky Basídž.

Teherán 17. októbra (TASR) - Posledná séria sankcií uvalených Spojenými štátmi na Irán je "urážkou" medzinárodného poriadku, ktorá pramení zo "slepého nepriateľstva". Iránska tlačová agentúra ISNA citovala v stredu vyhlásenie hovorcu ministerstva zahraničných vecí v Teheráne, podľa ktorého sú nové sankcie "kruté a nespravodlivé".

Spojené štáty uvalili v utorok na Irán sankcie, ktoré sa dotknú približne 20 subjektov vrátane bánk, obchodných spoločností a ďalších firiem napojených na iránske polovojenské jednotky Basídž. Americké ministerstvo financií vo svojom stanovisku uviedlo, že tieto polovojenské jednotky pracujú pre iránske elitné Revolučné gardy, pripomenula agentúra AP.

Irán sa aktuálne nachádza uprostred hospodárskej krízy. Situáciu v krajine navyše v uplynulých mesiacoch znepríjemňovali občasné protivládne demonštrácie.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v stredajšom tvíte uviedol, že najnovšia séria sankcií postihla banky spolupracujúce na dovoze liekov a potravín.

Medzi USA a Iránom sa zvýšilo napätie po tom, ako americký prezident Donald Trump v máji odstúpil od dohody o iránskom jadrovom programe, ktorú dosiahli veľmoci s Teheránom v roku 2015, a začal v auguste voči islamskej republike obnovovať sankcie. Ďalšie sankčné opatrenia zamerané proti iránskemu ropnému sektoru plánujú Spojené štáty uvaliť 4. novembra.