Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Irán rázne poprel, že by bol zapojený do útoku na ropovod v Bahrajne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bahrajnský minister vnútra sa nechal počuť, že sobotný výbuch ropovodu je najnovším príkladom teroristického činu uskutočneného teroristami priamo napojenými na Irán a Iránom inštruovanými.

Teherán 12. novembra (TASR) - Irán odmietol obvinenia, že by mal niečo spoločné so sobotným útokom militantov na ropovod neďaleko hlavného mesta Bahrajnu.

Štátna tlačová agentúra IRNA citovala v nedeľu hovorcu ministerstva zahraničných vecí Bahráma Ghásemího, ktorý takéto tvrdenia striktne odmietol a označil ich za "neopodstatnené a falošné". Bahrajnská vláda podľa neho len "ukazuje prstom" na Irán "ako malé decko".

Odkedy sa Bahrajn vyrovnal s arabskou jarou z roku 2011 - nepokojmi vedenými šiitskou náboženskou väčšinou -, objavujú sa na území tejto monarchie s vládnucou sunnitskou kráľovskou dynastiou ešte stále priebežne vzbúrenecké tendencie.

Bahrajnský minister vnútra šejk Rašíd bin Abdalláh Chalífa sa nechal počuť, že sobotný výbuch ropovodu je "najnovším príkladom teroristického činu uskutočneného teroristami priamo napojenými na Irán a Iránom inštruovanými".

Napätie v Perzskom zálive sa v posledných dňoch zintenzívnilo po tom, čo Saudská Arábia - vedená takisto sunnitskou dynastiou - obvinila šiitský Irán zo zodpovednosti za balistickú strelu, ktorú jemenskí šiitskí vzbúrenci vypálili nedávno na saudskoarabské hlavné mesto Rijád. Teherán však akúkoľvek spojitosť s touto raketou odmieta.