Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán pohrozil, že po zlyhaní rozhovorov začne obohacovať urán na 60 %

Na výrobu atómovej bomby je potrebný 90-percentný urán.

Dubaj 2. októbra (TASR) - Irán začne s obohacovaním uránu až na 60-percentnú úroveň v prípade, že zlyhajú medzinárodné rokovania o jeho jadrovom programe. Uviedol to dnes člen vplyvného zahraničnopolitického a bezpečnostného výboru iránskeho parlamentu.

Podľa podpredsedu výboru Mansúra Hakikatpura chce Irán využiť 60-percentný urán ako palivo pre atómové ponorky a oceánske lode.

Svetové veľmoci žiadajú, aby Irán okamžite zastavil obohacovanie uránu, ktoré zatiaľ vykonáva na úroveň 20 percent. Zvýšenie tejto úrovne by zjednodušilo prípadnú výrobu uránu použiteľného na zbrojné účely.

Na výrobu atómovej bomby je potrebný 90-percentný urán. Teherán však zdôrazňuje, že jeho jadrový projekt má výlučne mierové zámery.

Od apríla sa uskutočnili už tri kolá rokovaní medzi Iránom a šiestimi svetovými veľmocami, ktoré však nepriniesli žiaden prielom v riešení sporných otázok.

Iránski predstavitelia v minulosti naznačili ochotu k určitým ústupkom, ak bude uznané právo Teheránu na civilné nukleárne projekty, a ak Západ zruší sankcie voči islamskej republike.