Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Irán ochromila vlna horúčav, pribúda pacientov s úpalom

Dievča si užíva vodnú fontánu v parku Ebrahim, zatiaľ čo teplota dosahuje 38 ° C v iránskom Teheráne, utorok 1. augusta 2023. Irán vyhlásil celoštátny dvojdňový sviatok v stredu a vo štvrtok kvôli zvyšujúcim sa teplotám. Foto: TASR/AP

Iránske ministerstvo zdravotníctva podľa agentúry ISNA vyzvalo obyvateľov, aby sa medzi 10.00 h a 16.00 h vyhýbali pobytu na priamom slnku.

Teherán 4. augusta (TASR) — Irán ochromila vlna extrémnych horúčav a tamojšie nemocnice sa pripravili na zvýšený počet pacientov. V piatok to uviedla agentúra DPA odvolávajúca sa na iránske médiá.

Iránske ministerstvo zdravotníctva podľa agentúry ISNA vyzvalo obyvateľov, aby sa medzi 10.00 h a 16.00 h vyhýbali pobytu na priamom slnku.

Nemocnice zaznamenali zvýšený počet pacientov trpiacich úpalom. V dôsledku vlny horúčav vláda v Teheráne tento týždeň nariadila na dva dni uzatvoriť úrady, školy a banky.

Predĺžený víkend (piatky sú v Iráne dni pracovného pokoja) využili približne dva milióny Iráncov na výlety na sever ku Kaspickému moru. Iránske média zverejnili fotografie zachytávajúce dopravné zápchy na trase vedúcej cez pohorie Alborz, píše DPA.

Rozsiahle oblasti Iránu, ktorý má takmer 90 miliónov obyvateľov, pokrýva nehostinná púšť. Vedci už niekoľko rokov varujú pred stupňujúcim sa suchom v tomto regióne, ktorý je obzvlášť zasiahnutý následkami klimatickej zmeny. Na juhu Iránu sa teploty v priebehu tohto týždňa vyšplhali nad 50 stupňov Celzia.