Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Irán a Západ zvažujú návrh Moskvy na riešenie sporu

Rusko vyzvalo na riešenie sporu okolo iránskeho jadrového programu jednotlivými krokmi.

Moskva 26. apríla (TASR) - Irán a západné krajiny prejavili záujem o návrh Ruska zameraný na zmiernenie napätia v súvislosti s iránskym jadrovým programom. Uviedol to vo štvrtok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Rusko vyzvalo na riešenie sporu okolo iránskeho jadrového programu jednotlivými krokmi. Západ sa obáva, že jeho cieľom je vývoj jadrových zbraní, čo Teherán popiera. Podľa Moskvy by Irán mal podniknúť opatrenia na zmiernenie obáv a splnenie požiadaviek OSN výmenou za postupné zmiernenie sankcií uvalených Bezpečnostnou radou OSN a západnými štátmi.

V návrhu zverejnenom vo februári Rusko uviedlo, že Irán by mohol začať tým, že by prevádzku centrifúg na obohacovanie uránu nerozšíril nad súčasnú úroveň a ďalšími opatreniami by obmedzil využívanie centrifúg. Svetové veľmoci by v reakcii nezaviedli voči islamskej republike ďalšie sankcie.

Riabkov uviedol, že o návrhu sa diskutovalo 14. apríla na rozhovoroch medzi Iránom a šiestimi veľmocami - Ruskom, Čínou, USA, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - v Istanbule, prvom takomto stretnutí po vyše roku. Ďalšie kolo rokovaní sa má konať 23. mája v Bagdade.

Zúčastnené krajiny podľa Riabkova, zástupcu Moskvy na dialógu s Iránom, naznačili, že "majú záujem" o ruský návrh. Ide však len o jeden z návrhov, o ktorých veľmoci diskutujú v rámci snahy dohodnúť sa na spoločnom postoji.

Rusko nekonkretizovalo, či by si súhlas Iránu s obmedzením využívania centrifúg vyžadoval, aby Európska únia zrušila plánované zastavenie celého dovozu iránskej ropy od júla. Teherán sa k záležitosti verejne nevyjadril.