Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Irak a USA obnovia rozhovory o prítomnosti koaličných vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Prvé kolo rozhovorov sa začalo 27. januára, avšak prerušili ho po tom, čo pri dronovom útoku na americkú základňu v Jordánsku zahynuli traja americkí vojaci a ďalších 25 utrpelo zranenia.

Bagdad 8. februára (TASR) - Iracká vláda v nedeľu obnoví rozhovory so Spojenými štátmi o ďalšej prítomnosti koaličných vojakov, ktorých úlohou bolo bojovať v Iraku proti organizácii Islamský štát (IS). Bagdad očakáva, že tieto rozhovory povedú k ukončeniu misie. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Prvé kolo rozhovorov sa začalo 27. januára, avšak prerušili ho po tom, čo pri dronovom útoku na americkú základňu v Jordánsku zahynuli traja americkí vojaci a ďalších 25 utrpelo zranenia. Spojené štáty následne začali s odvetnými útokmi.

Rozhovory "s cieľom prerokovať a pripraviť časový plán na ukončenie misie medzinárodnej koalície budú obnovené v nedeľu," oznámil vo štvrtok hovorca irackého premiéra pre vojenské záležitosti Jahjá Rasúl.

Iracká vláda vo štvrtok odsúdila stredajšie útoky USA na proiránske milície v Bagdade a uviedla, že medzinárodná vojenská koalícia v Iraku vedená Spojenými štátmi je "faktorom nestability".

V rámci misie proti IS majú USA v Iraku približne 2500 vojakov a ďalších 900 v Sýrii. Misiu založili v roku 2014, keď IS ovládol veľké časti územia na severe Iraku a v Sýrii. V roku 2021 sa Irak a Spojené štáty dohodli, že koalícia prestane plniť bojové úlohy.