Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér Mahdí vyzval protestujúcich, aby sa vrátili domov

Na snímke Ádil Abdal Mahdí. Foto: TASR/AP

Premiér, ktorého vystúpenie odvysielala v priamom prenose iracká televízia, demonštrantom tiež odkázal, že ich oprávnené požiadavky ohľadom boja proti korupcii a nezamestnanosti boli vypočuté.

Bagdad 4. októbra (TASR) - Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí vyzval v piatok účastníkov násilných protivládnych protestov, aby sa vrátili domov. Informovala o tom agentúra AP.

Mahdí povedal, že bezpečnostné opatrenia, ktoré vláda prijala po vlne násilia - vrátane dočasného zákazu vychádzania -, boli "ťažkou voľbou", ale boli nevyhnutné. Ako "horká pilulka", ktorú treba prehltnúť.

Premiér, ktorého vystúpenie odvysielala v priamom prenose iracká štátna televízia, demonštrantom tiež odkázal, že ich "oprávnené" požiadavky ohľadom boja proti korupcii a nezamestnanosti boli vypočuté.

Je "dôležité, aby ste pomáhali vláde plniť si záväzky, ktoré voči vám má", zdôraznil Mahdí v príhovore k demonštrantom.

Iracké bezpečnostné sily zaviedli v metropole Bagdad zákaz vychádzania. Pri násilných protestoch zahynulo od utorka v Iraku 33 ľudí a stovky osôb utrpeli zranenia. V snahe rozohnať demonštrácie použila polícia proti ich účastníkom ostrú muníciu a slzotvorný plyn.

Ďalších 9 ľudí prišlo o život v Násiríji; celkovo je obetí protestov v Iraku 42


Ďalších deväť ľudí prišlo vo štvrtok večer v rámci protivládnych protestov o život v meste Násiríja v južnej časti Iraku. Celkový počet obetí demonštrácií v krajine, ktoré sa začali v utorok, tak dosiahol 42, napísala v piatok agentúra AP s odvolaním sa na úradné miesta.

Mesto Násiríja, ktoré sa nachádza približne 320 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Bagdad, zažíva v súvislosti s protestmi najviac prejavov násilia. Nepokoje si tam vyžiadali doteraz najmenej 25 obetí vrátane jedného policajta.

Bezpečnostné sily strieľali v piatok v Bagdade do desiatok demonštrantov, ktorí tam už štvrtý deň protestujú proti korupcii, nezamestnanosti a nedostatočným verejným službám.

V Iraku momentálne takmer vôbec nefunguje internet, keďže štátni predstavitelia chcú zabrániť, aby protestujúci medzi sebou prostredníctvom neho komunikovali alebo on-line zverejňovali záznamy chaotických protestov.

Protesty sú prvým prejavom nespokojnosti verejnosti s Mahdího vládou, ktorá vznikla pred rokom. Protestujúci jej vyčítajú najmä korupciu, nefunkčnosť verejnej správy a nezamestnanosť. Mahdí viní z násilia "agresorov" medzi demonštrantami.

Prezident Barham Sálih vyzval bezpečnostné sily, aby rešpektovali právo demonštrantov pokojne protestovať. V sobotu sa má uskutočniť mimoriadne zasadnutie irackého parlamentu s cieľom rokovať o krízovej situácii v krajine.