Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Indonézske mešity kvôli ramadánu modernizujú zvukové systémy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Indonézii žije najväčšia svetová populácia moslimov a v krajine sa nachádza viac ako 800.000 mešít.

Jakarta 25. júla (TASR) - Indonézske mešity v súvislosti so sviatkom ramadán vylepšujú svoje zvukové systémy. Snažia sa prilákať viac veriacich a nepoburovať nemoslimov.

Problémom najmä v mestách býva, že blízko seba stojí viacero mešít a každá začína jednu z piatich denných modlitieb v inom čase, alebo sa snaží prekričať ostatné. Keďže väčšina mešít používa zastarané, nesynchronizované zvukové systémy, z modlitieb sa stáva iritujúca kakofónia.

Náboženskí predstavitelia sa preto snažia staré, nesynchronizované zvukové systémy zmodernizovať. Mnohé mešity sú ochotné za nové amplióny zaplatiť 25 miliónov rupií (2600 eur). Na trhu sa s vlastnými systémami objavila aj firma zvukového poradcu prezidentského paláca.

V Indonézii žije najväčšia svetová populácia moslimov a v krajine sa nachádza viac ako 800.000 mešít. V tradične nábožensky tolerantnej Indonézii sa v poslednom období objavujú snahy o väčšiu identifikáciu krajiny s islamom. Najmä v mestách stále viac žien nosí šatku a verejné recitály z Koránu v parkoch sa stali masovou záležitosťou.