Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

India poslala do vesmíru jubilejnú 100. misiu

Nosná raketa Indickej organizácie pre výskum vesmíru (ISRO) PSLV-CA odštartovala dnes z kozmodrómu Šríharikota v južnom štáte Ándhrapradéš. Foto: TASR/AP Photo

India plánuje v roku 2016 vypustiť svoju prvú kozmickú loď s ľudskou posádkou.

Naí Dillí 9. septembra (TASR) - India vyslala dnes do vesmíru svoju jubilejnú 100. misiu. Druhá najľudnatejšia krajina sveta má v tejto oblasti ambiciózne plány a okrem lunárnej a marťanskej sondy plánuje v roku 2016 vypustiť svoju prvú kozmickú loď s ľudskou posádkou.

Nosná raketa Indickej organizácie pre výskum vesmíru (ISRO) PSLV-CA odštartovala dnes z kozmodrómu Šríharikota v južnom štáte Ándhrapradéš. Na obežnú dráhu Zeme v rámci komerčného programu vyniesla francúzsku a japonskú družicu.

Indické vesmírne aktivity sa začal vypustením prvého satelitu Zeme v roku 1975. ISRO odvtedy vyvinula vlastné sofistikované satelity a moderné typy nosných rakiet. Kozmický program Indie však zápasí s nedostatkom financií: rozpočet ISRO tvorí len niečo vyše päť percent prostriedkov NASA.

Ak by bola India v prípade Marsu úspešná, bola by prvá spomedzi ázijských krajín. V roku 1998 nevyšiel pokus Japonska a tento rok v januári sa k Červenej planéte nedostala čínska sonda Jing-chuo-1, ktorá bola súčasťou ruskej misie Phobos-Grunt.